Muziekfestival geannuleerd wegens overmatig drugsgebruik

Burgemeester Anneke Raven van Hellendoorn heeft op advies van de politie en het OM besloten geen vergunning te verstrekken voor het Hardshock Festival 2020, dat 23 mei zou plaatsvinden. De reden is overmatig drugsgebruik tijdens de vorige editie. Speekseltesten door de politie leverden een 100%-score op.

Tijdens de afgelopen editie van het populaire festival voerde de politie na afloop twintig drugstesten uit onder bezoekers die met de auto naar huis wilden. Alle onderzochte automobilisten bleken onder invloed. Bovendien gebeurde die nacht een dodelijk ongeval met een auto die bestuurd werd door een bezoeker die eveneens onder invloed van drugs bleek en die de controle had weten te ontlopen. “Het faciliteren van dit soort festivals staat haaks op het ondermijningsbeleid”, zegt de burgemeester. “Aan de ene kant zijn wij blij als een drugslaboratorium wordt opgerold. Dan moeten wij niet aan de andere kant met dit soort festivals het gebruik van drugs gaan stimuleren. Want we weten dat er heel veel drugs worden aangeschaft door de bezoekers.”

Burgemeesters unaniem enthousiast
Raven zegt het besluit besproken te hebben met veertien Twentse collega’s en die waren er unaniem enthousiast over. “Eindelijk een burgemeester met ballen”, zegt drugsexpert Dick Trubendorffer in De Telegraaf. “Hiermee geeft zij een duidelijk signaal af. Andere burgemeesters zouden dit voorbeeld moeten volgen, maar die steken hun kop in het zand.”
De organisatoren van het Hardshock Festival denken er vanzelfsprekend anders over. John Althof zegt al een zero-tolerance-beleid te voeren, alle bezoekers te controleren en deze aan de politie over te dragen wanneer zij meer dan twee pillen bij zich hebben. Hij ontkent niet dat er drugs worden gebruikt, maar vindt dat een maatschappelijk probleem. “Dat wordt niet opgelost door ons festival te weigeren. Dan kan je ook wel alle kroegen gaan sluiten.” Zijn aanbod om strenger op drugs te controleren was voor de gemeente geen reden om op het besluit terug te komen.

Gecompliceerder en moeilijker
De in ondermijning gespecialiseerde onderzoeker Jan Tromp is het eens met de organisator van het festival. De oplossing van het drugsprobleem is volgens hem veel gecompliceerder en moeilijker dan het weigeren van een vergunning. “We moeten onder ogen zien dat het gebruik van drugs in grote mate sociaal genormaliseerd is.” Festivalorganisator Rob Telgenkamp van het eveneens in Hellendoorn plaatsvindende Dauwpop spreekt in Tubantia van pure willekeur. Volgens hem wordt op elk dancefestival in ons land gesnoven en geslikt. “Hardshock was een fantastisch feestje zonder excessen. Het verbieden van een festival is een makkelijke manier om de ogen te sluiten voor een sociaal probleem. Hiermee verdwijnt het drugsgebruik niet.” Hij baalt ervan dat de organisatoren niet de kans krijgen om samen met de overheid een goede draai aan het verhaal te geven. Verplaatsing van het evenement is voorlopig geen optie meer.

Deel dit artikel via: