Potentieel gevaarlijke jongeren steeds minder vaak behandeld

Zeker tientallen jongeren met grensoverschrijdend seksueel of gewelddadig gedrag worden op dit moment niet of niet door de juiste instellingen behandeld. Daarvoor waarschuwt GGZ De Waag, een polikliniek voor forensische geestelijke gezondheidszorg.

Sinds een paar jaar is de jeugdzorg gedecentraliseerd en moeten gemeenten ervoor zorgen. Die weten lang niet altijd hoe ze dit moeten regelen. Mede door een ingewikkeld systeem met verschillende manieren van financieren en verschillende regels, verklaart regiomanager Erik van Polen van de Waag tegenover de NOS.

Risicovol gedrag
Deze instelling behandelde in de regio Rotterdam jaarlijks zo’n 180 jongeren met risicovol gedrag. Maar sinds de decentralisatie zijn dat er minder dan de helft. Van Polen zegt niet te weten waar die jongeren zijn gebleven en of ze nog door de juiste instellingen worden behandeld. Volgens hem gebeurt het ook dat jongeren die door de rechter tot een behandeling zijn veroordeeld, die niet gaan volgen. Het probleem schijnt in het hele land te spelen. Jongeren komen met vertraging bij de instellingen terecht en krijgen te laat de juiste zorg. De kans bestaat dat ze hun gedrag doorontwikkelen en een groot gevaar worden voor de maatschappij.

Budgetproblemen
Gemeenten kampen ook met budgetproblemen, waardoor er geen geld is om probleemjongeren te laten behandelen. Volgens De Waag wordt pas tot behandeling overgegaan als er sprake is van een crisis. De Rotterdamse wethouder Judith Bokhove (GroenLinks) kondigde vrijdag een actieplan aan, terwijl zij vorige maand nog zei dat er geen problemen waren met de hooggespecialiseerde jeugdzorg, nadat Leefbaar Rotterdam daar vragen over had gesteld. De gemeente trekt 10 miljoen euro uit, maar volgens De Waag is er 19 miljoen euro nodig om iedereen de noodzakelijke behandeling te kunnen geven. De wethouder wil ook laten onderzoeken waar de potentieel gevaarlijke jongeren zijn gebleven. Drie zitten er in ieder geval in een politiecel, nadat zij afgelopen week zijn aangehouden op verdenking van groepsverkrachtingen.

Gedeeld

Geef een reactie