Beveiliging nieuws

Onze partners

DZ Technologies

Nimo Drone Security

CardAccess

BHVcertificaat.online

Alarm Meldnet

OSEC

SmartCell

Alphatronics

Securitas

i-Pro

2N

Lobeco

Ajax Systems

Genetec

Avigilon Alta

VideoGuard

Trigion

NIBHV

Gold-IP

Paxton

Sequrix

Koninklijke Oosterberg

VVNL

Bosch Security Systems

Boon Edam

De Beveiligingsjurist

CSL

Crown Security Services

Traka ASSA ABLOY

ASSA ABLOY

VEB

Regio Control Veldt

20face

ASIS

Kiwa

Centurion

Akuvox

IDIS

Oribi ID Solutions

Bydemes

Explicate

Uniview

ADI

CDVI

EAL

VBN

Service Centrale Nederland

ARAS

Nenova

Add Secure

SmartSD

HD Security

Secusoft

MPL

Dero Security Products

Seagate

Eagle Eye Networks

Dahua

GFT

SOBA

RoSecure

NetworxConnect

VAIBS

SMC Alarmcentrale

Connect Security

Unii

Multiwacht

Hanwha Vision Europe

Advancis

Nimo Dog Security

Brivo

Masset Solutions

Seris

JMB Groep

PG Security Systems

Eizo

Optex

HID

G4S

Paraat

Milestone

Top Security

Hikvision

Potentieel gevaarlijke jongeren steeds minder vaak behandeld

20 april 2019
Redactie
06:32

Zeker tientallen jongeren met grensoverschrijdend seksueel of gewelddadig gedrag worden op dit moment niet of niet door de juiste instellingen behandeld. Daarvoor waarschuwt GGZ De Waag, een polikliniek voor forensische geestelijke gezondheidszorg.

Sinds een paar jaar is de jeugdzorg gedecentraliseerd en moeten gemeenten ervoor zorgen. Die weten lang niet altijd hoe ze dit moeten regelen. Mede door een ingewikkeld systeem met verschillende manieren van financieren en verschillende regels, verklaart regiomanager Erik van Polen van de Waag tegenover de NOS.

Risicovol gedrag
Deze instelling behandelde in de regio Rotterdam jaarlijks zo’n 180 jongeren met risicovol gedrag. Maar sinds de decentralisatie zijn dat er minder dan de helft. Van Polen zegt niet te weten waar die jongeren zijn gebleven en of ze nog door de juiste instellingen worden behandeld. Volgens hem gebeurt het ook dat jongeren die door de rechter tot een behandeling zijn veroordeeld, die niet gaan volgen. Het probleem schijnt in het hele land te spelen. Jongeren komen met vertraging bij de instellingen terecht en krijgen te laat de juiste zorg. De kans bestaat dat ze hun gedrag doorontwikkelen en een groot gevaar worden voor de maatschappij.

Budgetproblemen
Gemeenten kampen ook met budgetproblemen, waardoor er geen geld is om probleemjongeren te laten behandelen. Volgens De Waag wordt pas tot behandeling overgegaan als er sprake is van een crisis. De Rotterdamse wethouder Judith Bokhove (GroenLinks) kondigde vrijdag een actieplan aan, terwijl zij vorige maand nog zei dat er geen problemen waren met de hooggespecialiseerde jeugdzorg, nadat Leefbaar Rotterdam daar vragen over had gesteld. De gemeente trekt 10 miljoen euro uit, maar volgens De Waag is er 19 miljoen euro nodig om iedereen de noodzakelijke behandeling te kunnen geven. De wethouder wil ook laten onderzoeken waar de potentieel gevaarlijke jongeren zijn gebleven. Drie zitten er in ieder geval in een politiecel, nadat zij afgelopen week zijn aangehouden op verdenking van groepsverkrachtingen.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Seagate

MPL

Suricat

Videoguard

Wordt een partner