Preventief fouilleren leverde in Zaanstad 35 wapens op

Het afgelopen half jaar is in de gemeente Zaanstad elf keer preventief gefouilleerd. Ook werden voertuigen doorzocht. Daarbij werden in totaal maar liefst 35 wapens aangetroffen. De acties gebeuren in wijken die als veiligheidsrisicogebied zijn aangewezen.

Het preventief fouilleren gebeurt in het centrum van Zaandam, de Russische Buurt en de wijk Poelenburg. Ook het komend half jaar blijven deze buurten aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Zo kan de politie mensen preventief blijven fouilleren. Noodzakelijk, aldus het gemeentebestuur, want de afgelopen maanden hebben weer enkele ernstige verstoringen van de openbare orde plaatsgevonden in de stad. Hierbij zijn onder meer wapens gebruikt. De gemeente wil zoveel mogelijk een einde maken aan deze vormen van ernstig geweld en heeft daarom besloten om de aanwijzing van het veiligheidsrisicogebied te verlengen.
Tijdens de elf acties van het afgelopen half jaar werden in de veiligheidsrisicogebieden 1261 mensen gecontroleerd en 441 voertuigen doorzocht. Daarbij werden 35 wapens aangetroffen, waarvan 65 procent steekwapens. De acties leverden in totaal 25 arrestanten op, waarvan 15 de Wet Wapens en Munitie (WWM) hadden overtreden. De wijken blijven nu tot en met 2 januari 2020 een veiligheidsrisicogebied, waarna een evaluatie zal plaatsvinden.

Gedeeld

Geef een reactie