Privacywaakhond probeert meer duidelijkheid te scheppen

Wanneer is een organisatie nu verwerker van persoonsgegevens en wanneer verwerkingsverantwoordelijke? En wat moet er precies in een verwerkersovereenkomst staan? Ondernemers stellen de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) hier regelmatig vragen over. Daarom wordt een eerdere campagne vervolgd.

De campagne ‘Wat betekent de privacywet voor jou(w) bedrijf?’ biedt praktische informatie voor ondernemers over verwerkers. Zoals antwoorden op de meest gestelde vragen en een privacyvideo over wat er komt kijken bij het opstellen van een verwerkersovereenkomst.

Uitbesteding
Organisaties schakelen vaak andere organisaties in om persoonsgegevens voor hen te verwerken. Bijvoorbeeld voor het uitbesteden van de boekhouding. Of door gebruik te maken van een clouddienst die persoonsgegevens opslaat. Maar wie is dan verantwoordelijk voor de bescherming van de persoonsgegevens? De AVG stelt verschillende eisen aan verwerkingsverantwoordelijken en aan verwerkers.

Campagne
In reactie op de meest gestelde vragen, heeft de AP de informatie over verwerkers, verwerkingsverantwoordelijken en verwerkersovereenkomsten nu uitgebreid. Bestaande QenA’s zijn aangepast, er zijn nieuwe QenA’s toegevoegd en de AP biedt praktische hulpmiddelen om de naleving makkelijker te maken. Zoals een privacyvideo over wat er komt kijken bij het opstellen van een verwerkersovereenkomst. En twee hulpmiddelen om te bepalen of een organisatie verwerker is: een overzicht met voorbeeldsituaties en een stroomschema. Deze informatie deelt de AP via de campagnewebsite hulpbijprivacy.nl en social media.

Privacyrechten
De AP publiceert de komende maanden steeds informatie over een ander onderdeel van de AVG. De eerste campagnemaand stond in het teken van privacyrechten van klanten. De volgende onderwerpen zijn: verwerking van gegevens van (zieke) werknemers en de grondslagen voor verwerking van persoonsgegevens. Met deze campagne beantwoordt de AP de meest gestelde vragen van ondernemers over de privacywet.

Gedeeld

Geef een reactie