Beveiliging nieuws

Onze partners

Add Secure

Hikvision

VideoGuard

RoSecure

Advancis

NetworxConnect

GFT

De Beveiligingsjurist

BHVcertificaat.online

Sequrix

Alphatronics

G4S

VVNL

ADI

Multiwacht

Traka ASSA ABLOY

Milestone

Dero Security Products

Nimo Drone Security

Eagle Eye Networks

PG Security Systems

Unii

CardAccess

Brivo

Hanwha Vision Europe

DZ Technologies

VAIBS

Ajax Systems

VEB

20face

ARAS

Regio Control Veldt

Paraat

Gold-IP

Trigion

Oribi ID Solutions

Securitas

Akuvox

Dahua

SMC Alarmcentrale

Seris

Eizo

Masset Solutions

CDVI

HD Security

HID

EAL

Alarm Meldnet

MPL

Top Security

SOBA

Optex

SmartCell

Connect Security

ASSA ABLOY

Uniview

VBN

Seagate

ASIS

Bosch Security Systems

SmartSD

Genetec

Kiwa

Koninklijke Oosterberg

Secusoft

Explicate

IDIS

Lobeco

Centurion

Nimo Dog Security

CSL

Crown Security Services

Paxton

JMB Groep

i-Pro

NIBHV

Avigilon Alta

Nenova

Bydemes

2N

OSEC

Service Centrale Nederland

Proef met publiek/private ‘snelle DNA-straat’

28 oktober 2020
Redactie
09:50

Meer, vaker en sneller! Dat zijn de kernwoorden binnen de proeftuin ‘Snelle DNA straat’ die op dinsdagmiddag bij de politie in Limburg officieel van start gegaan is. Het is een samenwerking met het Maastrichtse bedrijf Eurofins Forensic Services – The Maastricht Forensic Institute (Eurofins-TMFI).

In opsporingsonderzoeken krijgt sporen(onderzoek) een steeds grotere betekenis. Meer, sneller en vaker sporen inzetten en analyseren, leidt tot een grotere kans op succes in opsporingsonderzoeken. Dit kan mogelijk weer leiden tot een hoger oplossingspercentage van zaken. Dat zal de burger waarderen en het vertrouwen in de politie en justitie verhogen, zo verwacht de politie.

Allianties aangaan
Om dit te realiseren is de politie in Limburg op zoek gegaan naar mogelijkheden. Die zijn gevonden bij een externe partner: Eurofins Forensic Services – The Maastricht Forensic Institute (Eurofins-TMFI) uit Maastricht. Dit bedrijf werkt al jaren met en voor de politie. Samen met het openbaar ministerie (OM) en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) is een werkproces ontwikkeld om te komen tot meer, sneller en vaker sporen in te zetten.

Afgebakend pakket
De sporen die ingezet worden, zijn sporen van High Impact Crime (HIC) feiten, zoals woninginbraken en straatroven. Debbie Weesepoel is projectleidster van de proeftuin ‘Snelle DNA-straat’: “Op dit moment draaiden we al ‘onofficieel’ proef met het indienen van sporen. Daar waar sporen voorheen richting NFI in Den Haag verzonden werden, worden deze nu naar Maastricht gebracht. De bedoeling is om binnen 72 uur de analyse klaar te hebben en de sporen in de databank van NFI opgenomen te hebben. Met een ‘virtuele druk op de knop’ zijn we nu officieel van start.”

Programma TOV en FO
De proeftuin is onderdeel van het landelijk programma Toekomstbestendig Opsporen en Vervolgen (TOV) en Forensische Opsporing (FO). Hierbij komen nieuwe technieken, nieuwe werkmethoden en nieuwe kennis en kunde aan de orde die zijn gericht op de politie van overmorgen. Naast de proeftuin ‘Snelle DNA straat’ zijn er nog andere proeftuinen: ‘Local DNA’, ‘Impactanalyse snelle ID-lijn’, ‘Anders op de PD’, ‘Nieuwe ronde – nieuwe kansen’, Inzetcriteria’ en ‘Synthetische Drugs’.
De proef duurt in principe drie jaar. In die periode wordt het werkproces getoetst en verder doorontwikkeld.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Suricat

Videoguard

Seagate

MPL

Wordt een partner