Beveiliging nieuws

Onze partners

GFT

Centurion

Dahua

SOBA

Kiwa

RoSecure

Connect Security

VEB

Koninklijke Oosterberg

EAL

SMC Alarmcentrale

Nimo Drone Security

Hanwha Vision Europe

CardAccess

CSL

Secusoft

De Beveiligingsjurist

Bydemes

Masset Solutions

20face

Eizo

Regio Control Veldt

Multiwacht

SmartCell

i-Pro

Oribi ID Solutions

CDVI

Service Centrale Nederland

Bosch Security Systems

Akuvox

MPL

JMB Groep

Crown Security Services

Seagate

Nenova

Optex

NIBHV

Lobeco

Dero Security Products

G4S

Eagle Eye Networks

Securitas

HID

VBN

Add Secure

Unii

2N

Traka ASSA ABLOY

ASIS

PG Security Systems

Explicate

VAIBS

Alphatronics

Ajax Systems

Avigilon Alta

Uniview

BHVcertificaat.online

VideoGuard

ADI

Milestone

NetworxConnect

HD Security

ARAS

ASSA ABLOY

SmartSD

Sequrix

Gold-IP

IDIS

Advancis

Nimo Dog Security

Brivo

OSEC

Trigion

Paxton

Paraat

Genetec

Seris

Top Security

Hikvision

VVNL

Alarm Meldnet

DZ Technologies

Project om ondernemers weerbaarder te maken

4 maart 2021
Redactie
09:50

Met name boeren, maar ook andere ondernemers worden in toenemende mate benaderd door criminelen die hen ‘uit de financiële problemen willen helpen’. Om hen daartegen te beschermen is woensdag in Ede het project Stuwdam van start gegaan.

Politie, de gemeente Ede en de omgevingsdienst trekken gezamenlijk op in het project Stuwdam. Gestart is in Lunteren met het bewust maken van bedrijven van de risico’s en signalen die wijzen op criminele intenties van potentiële zakenpartners. Gelijktijdig wil de overheid met het project een betere informatiepositie verkrijgen en samen met betrokkenen optreden tegen ondermijnende criminaliteit.
De politie geeft prioriteit aan het opsporen en ontmantelen van drugslabs en opslaglocaties en regelmatig met succes. Maar het allerbeste is volgens de initiatiefnemers van Stuwdam als de criminelen geen poot aan de grond krijgen. Dat vraagt volgens hen om een weerbare houding van boeren en bedrijven en die kunnen daar hulp goed bij gebruiken.

Grote risico’s
Steeds vaker worden eigenaren van loodsen en schuren benaderd door criminelen, die interesse hebben om een drugslab te starten of om grondstoffen op te slaan. De financiële verleiding is soms groot, zeker als het bedrijf het moeilijk heeft. Zaken doen met criminelen heeft echter een grote prijs. “Voor je het weet zit je er aan vast en raak je verzeild in een milieu waar je niet in terecht wilt komen”, waarschuwt een woordvoerder. “Samenwerking met criminelen brengt immers grote risico’s met zich mee. In de eerste plaats is degene die bijvoorbeeld een pand verhuurt waar strafbare feiten plaatsvinden ook zelf strafbaar. Het kan leiden tot aanhouding en vervolging en financiële schade door boetes. Daarnaast komt het regelmatig voor dat criminelen geweld gebruiken als iemand niet luistert. Een drugslab is vanwege de gebruikte chemicaliën bovendien riskant voor de gezondheid en het milieu en er ontstaat vaak brandgevaar.
Door direct contact te leggen met bedrijven (onder andere door hen te bezoeken en controles uit te voeren) en hen bewust te maken van risico’s, kunnen bedrijfsleiders maatregelen nemen. Zo worden ze op de hoogte gebracht over signalen die kunnen wijzen op criminele intenties en waar ze deze vervolgens kunnen melden. Voorbeelden van signalen zijn dat criminelen vaak contant willen betalen en hun identiteit niet willen vrijgeven.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Videoguard

Suricat

MPL

Seagate

Wordt een partner