Beveiliging nieuws

Onze partners

HID

Trigion

Oribi ID Solutions

Securitas

HD Security

Advancis

PG Security Systems

ASSA ABLOY

Top Security

BHVcertificaat.online

Uniview

Unii

Regio Control Veldt

SMC Alarmcentrale

NIBHV

Crown Security Services

VAIBS

SOBA

Multiwacht

CSL

Avigilon Alta

Lobeco

Brivo

Bydemes

Eagle Eye Networks

CardAccess

Genetec

Connect Security

Masset Solutions

2N

Nimo Dog Security

G4S

Bosch Security Systems

NetworxConnect

Paxton

Nenova

Add Secure

20face

OSEC

MPL

IDIS

ARAS

Akuvox

Nimo Drone Security

Hanwha Vision Europe

i-Pro

Secusoft

Paraat

Hikvision

De Beveiligingsjurist

Koninklijke Oosterberg

Centurion

VVNL

Dahua

JMB Groep

Service Centrale Nederland

VideoGuard

SmartSD

ASIS

ADI

RoSecure

Optex

Kiwa

Seris

VBN

Traka ASSA ABLOY

EAL

SmartCell

GFT

Eizo

VEB

DZ Technologies

Sequrix

CDVI

Milestone

Dero Security Products

Ajax Systems

Gold-IP

Alarm Meldnet

Explicate

Seagate

Alphatronics

Project Shitzooi wint de Hein Roethofprijs 2019

27 juni 2019
Redactie
13:28

Minister Sander Dekker maakte donderdag bekend dat het project Shitzooi uit Katwijk de Heinroethofprijs 2019 heeft gewonnen. De prijs is bedoeld voor mensen of organisaties die met een project succesvol bijdragen aan vergroting van de sociale veiligheid. De winnaar kreeg 10.000 euro voor de versterking van het project en een klein kunstwerk.

Voor de Hein Roethofprijs 2019 had de jury uit 45 inzendingen drie projecten genomineerd, die op een verfrissende manier de sociale veiligheid verbeteren. Minister Dekker, die zelf niet aanwezig kon zijn, maakte via een videoboodschap de winnaar bekend, waarna juryvoorzitter en burgemeester van Tilburg, Theo Weterings, de prijs overhandigde.

Shitzooi
Het doel van het winnende project ‘Shitzooi’ is om de kans op slachtofferschap van sexting te verkleinen. Dat gebeurt door een combinatie van voorlichting op scholen en een interactieve game. In het Mobile Media Lab, een grote politievrachtwagen die naast een school is geparkeerd, staan laptops waar scholieren tussen 12 en 17 jaar het interactieve spel spelen. Dit spel wordt gespeeld met speciaal aangemaakte socialmedia-accounts van personages, zoals een account van een scholiere wiens pikante beelden online rondzwerven, het ex-vriendje met wie ze die beelden deelde en een jongen die veelvuldig seksfilmpjes van minderjarigen op zijn telefoon bekijkt. Tijdens het spelen volgen de scholieren de politieverhoren van deze personages op een groot scherm. Afhankelijk van de spelkeuzes die de leerlingen maken, heeft de game verschillende uitkomsten. Samenwerkende partijen binnen dit project zijn de politie-eenheid Den Haag, welzijnsorganisatie Welzijnskwartier, Bureau Halt, Sociaal-TV en het Andreas College Katwijk.

Buurthelden
Eveneens genomineerd was het project Buurthelden, waarbij een actieve groep tieners in een halfjaar wordt opgeleid door de Eindhovense politie, verenigingen, jeugdwerkers, sportcoaches en andere hulpdiensten. De burgemeester van Eindhoven beëdigt hen. De jongeren vormen extra ogen, oren en handjes in hun wijken, waar soms al generaties lang sociale problemen spelen. De bedoeling van ‘Buurthelden’ is om de betrokkenheid en leefbaarheid binnen de wijken te vergroten. De jongeren geven het goede voorbeeld, doordat ze hebben geleerd dat ze invloed kunnen hebben op hun woonomgeving. De training bestaat uit onderdelen zoals sociale vaardigheden, kennis over een gezonde leefstijl, voeding en sport. Tijdens de training worden de jongeren ook ingezet bij speciale evenementen in de wijk, zoals parkeercontrole rond scholen en het aanspreken van jeugd. Uiteindelijk gaat het erom dat de oude vicieuze cirkel van buiten de maatschappij staan wordt doorbroken. De stap van buurtheld naar buurtprevent op volwassen leeftijd, is niet groot.

Retail Interventie Team
Ook het project Retail Interventie Team uit Roermond was genomineerd. Veel van de aandacht van politie en stadstoezicht in de Roermondse binnenstad en het outletcentrum ging, vóór de aanvang van deze aanpak in 2012, naar plegers van diefstallen en overlast. Personeelsleden van winkels en horeca voelden zich niet altijd even veilig. Ondernemers en bewoners ervoeren de machteloosheid van geen controle hebben over wat er gebeurde in hun binnenstad of wijk en voelden zich onvoldoende gesteund door politie en toezichthouders. De gemeente Roermond, politie en ondernemers staken de koppen bij elkaar om deze situatie te verbeteren. Daaruit ontstond het ‘Retail Interventie Team’ met zeven medewerkers die doorlopend in verbinding staan met ondernemers, personeel, bewoners en bezoekers van de binnenstad. De aanpak bestaat uit extra surveillances, cameratoezicht, predictive profiling, een besloten app waarin de samenwerkende partners binnen het gebied elkaar op de hoogte houden, dagrapportages en veiligheidsoverzichten. Gastheerschap vormt een belangrijk onderdeel. Sinds de oprichting van dit team, is het gevoel van onbehagen in Roermond flink afgenomen.

Eervolle vermelding
Een van de inzendingen, Wijkrechtbank Eindhoven, kreeg een eervolle vermelding. Bij dit project wordt recht gesproken, waarbij ook naar de omgeving van de verdachte wordt gekeken, om te kijken of de achtergronden van het strafbare feit zijn aan te pakken om dezelfde vorm van criminaliteit tegen te gaan.
Om de twee jaar wordt de Hein Roethofprijs uitgereikt aan een organisatie of samenwerkingsverband dat zich op een verfrissende en doeltreffende manier richt op een probleem dat de sociale veiligheid bedreigt. Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) organiseert de prijs.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Videoguard

Suricat

Seagate

MPL

Wordt een partner