Beveiliging nieuws

Onze partners

Alphatronics

Nenova

Akuvox

PG Security Systems

Explicate

HID

MPL

Dahua

VAIBS

VBN

Securitas

Hikvision

SmartSD

Add Secure

Unii

ASSA ABLOY

VideoGuard

CDVI

Kiwa

G4S

Advancis

Uniview

JMB Groep

SMC Alarmcentrale

Regio Control Veldt

IDIS

BHVcertificaat.online

VEB

Crown Security Services

Avigilon Alta

Seagate

Seris

Koninklijke Oosterberg

Boon Edam

GFT

Dero Security Products

CardAccess

Paraat

Eagle Eye Networks

Lobeco

20face

Service Centrale Nederland

De Beveiligingsjurist

Eizo

Masset Solutions

Traka ASSA ABLOY

SmartCell

DZ Technologies

Connect Security

VVNL

Optex

SOBA

NIBHV

Paxton

Bosch Security Systems

Top Security

Oribi ID Solutions

Alarm Meldnet

Ajax Systems

Gold-IP

Trigion

ADI

Milestone

Bydemes

Nimo Drone Security

i-Pro

Nimo Dog Security

NetworxConnect

Hanwha Vision Europe

ARAS

Secusoft

2N

Centurion

CSL

RoSecure

Multiwacht

ASIS

Genetec

OSEC

HD Security

Brivo

EAL

Sequrix

Protest tegen certificeerder explosievenspeurhonden

20 oktober 2021
Redactie
08:40

VBe NL en de Nederlandse Bond voor de Diensthond verzetten zich tegen de gedachtegang van stichting VOMES rond speurhonden. Zij hebben hierover een brief gestuurd naar de bewindspersonen van de ministeries van SZW en Justitie & Veiligheid.

Dit jaar zijn bedrijven die werken met speurhonden benaderd door Stichting VOMES met het verzoek om personen die werkzaam zijn in de opsporing van explosieven te examineren met het basiscertificaat VOMES en zichzelf te registreren in het register van Stichting VOMES. De Stichting Examinering VOMES is de centrale examenstructuur voor het examineren van personen die werken met explosieve stoffen en personen die ontplofbare oorlogsresten opsporen.

Onbekend
Voor VBe NL en de Nederlandse Bond voor de Diensthond was het onbekend dat er per 1 januari 2021 nieuwe eisen zijn gesteld die volgens Stichting Vomes toezien op personen voor speurhonden. Ze zijn hierbij ook niet betrokken. De Nederlandse Bond voor de Diensthond certificeert al geruime tijd (sinds 2006) de discipline ‘speurhond explosieven’. In nauw overleg met het ministerie van Justitie en Veiligheid bewerkstelligt zij dat alle combinaties (begeleider en hond) die zich aanmelden voor de discipline ‘Beveiliging Speurhond explosieven’. Deze vallen onder de Wet Particuliere Beveiligingsorganisaties en Recherchebureau (Wpbr).

Goed geborgd
In de brief aan de ministeries staat onder andere het volgende: ‘De opleiding en examinering is in de sector al goed geborgd. Bij het examen voor het verkrijgen van de geschiktheidsverklaring om als hondengeleider met de speurhond preventief naar explosieven te zoeken wordt door de keurmeester een zestal explosieven stoffen weggelegd waarop de hond een zogenaamde statische melding moet maken.’ Ook vinden beide organisaties dat Stichting VOMES geen kennis heeft van de beveiligings- en speurhondenbranche en de examenstof juist handelswijze en verwachtingen oproept die niet bij de functie passen en gevaarlijk zijn. Daarom vragen VBe NL en de Nederlandse Bond voor de Diensthond aan de bewindspersonen voor de beveiligings- en speurhondenbranche een uitzondering te maken. Deze uitzondering zou moeten gelden voor personen met speurhonden die ingezet worden om (preventief) te zoeken naar explosieven bij objectbewaking, burgerluchtvaart en het preventief zoeken naar explosieven voorafgaand aan een evenement.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Suricat

MPL

Videoguard

Seagate

Wordt een partner