Rabobank laat beveiligers geldautomaten bewaken

Vanwege het grote aantal plofkraken gaat de Rabobank particuliere beveiligers inzetten om ’s nachts de geldautomaten te bewaken. Het gaat met name om geldautomaten in of onder wooncomplexen, waarbij een plofkraak tot dodelijke slachtoffers kan leiden.

Ook in kleine dorpen wordt bewaking ingezet, omdat daar relatief veel plofkraken plaatsvinden. “Op plaatsen waar niet de hele nacht een bewaker wordt ingezet, zullen beveiligingsbedrijven vaker surveilleren”, zegt Margo van Wijgerden van Rabobank Nederland in het Algemeen Dagblad. “Verder sluiten we alle automaten waarvan we weten dat ze ’s nachts zelden of nooit worden gebruikt af met rolluiken of stalen platen.”

Steeds meer geweld
Het opblazen van geldautomaten gebeurt steeds vaker en gaat met steeds meer geweld gepaard. Vorige week moesten in Doetinchem nog enkele appartementen worden ontruimd, nadat het flatgebouw door een plofkraak ernstig beschadigd was geraakt. Ook dat betrof een geldautomaat van de Rabobank. De bank geeft toe dat het laten bewaken van de geldautomaten een kostbare aangelegenheid is, maar ziet voorlopig geen andere oplossing. Er wordt gewerkt aan meer structurele maatregelen, maar dat gaat tijd kosten. In de tussenliggende periode wil de bank niet dat er slachtoffers vallen. Vorig jaar werden in Nederland 79 geldautomaten opgeblazen, waarbij verschillende malen grote schade werd aangericht aan het gebouw waarin zij gemonteerd zijn.

Gedeeld

2 thoughts on “Rabobank laat beveiligers geldautomaten bewaken”

 1. Hallo,

  Gelukkig dat er nu eindelijk eens iets gedaan wordt aan de veiligheid rondom de pinautomaten.
  Met nadruk zeg ik hier ” iets ‘ , want helemaal veilig zal je ze nooit kunnen krijgen.

  Met vriendelijke groet, Peter.
  Werkzaam als beveiliger.

 2. ” Waarbij een plofkraak tot dodelijke slachtoffers kan leiden”

  Wat ik weet i.v.m. plofkraken in Zuid Amerika ( Brazilië ) en dat gebeurt heel veel daar, dat dit meestal wordt gepleegd in de nachten wanneer de bankshops of winkels waar pinautomaten en ook gesloten zijn. Dus vallen er in het algemeen geen dodelijke slachtoffers ( tenzij er een onhandige plofkraker dynamiet in zijn handen laat ontploffen).

  Dus ben ik met deze zin niet echt eens. Maar als er beveiligers zijn en er komt een grote groep ( net als laatst in Paraguay ) dan heeft het geen zin om daar je leven voor te offeren.

  Het maximale denk ik wat je kan doen is zoveel mogelijk gegevens proberen te vergaren. En zeker niet tegenwerken want; 1 wij mogen niet gewapend zijn ( dus ongewapend ), 2 de overvallers c.q. pofkrakers kunnen wapens bij zich hebben en dan ben je leven niet zeker.

  Een beveiliger.

Geef een reactie