Rabobank laat beveiligers geldautomaten bewaken

Vanwege het grote aantal plofkraken gaat de Rabobank particuliere beveiligers inzetten om ’s nachts de geldautomaten te bewaken. Het gaat met name om geldautomaten in of onder wooncomplexen, waarbij een plofkraak tot dodelijke slachtoffers kan leiden.

Ook in kleine dorpen wordt bewaking ingezet, omdat daar relatief veel plofkraken plaatsvinden. “Op plaatsen waar niet de hele nacht een bewaker wordt ingezet, zullen beveiligingsbedrijven vaker surveilleren”, zegt Margo van Wijgerden van Rabobank Nederland in het Algemeen Dagblad. “Verder sluiten we alle automaten waarvan we weten dat ze ’s nachts zelden of nooit worden gebruikt af met rolluiken of stalen platen.”

Steeds meer geweld
Het opblazen van geldautomaten gebeurt steeds vaker en gaat met steeds meer geweld gepaard. Vorige week moesten in Doetinchem nog enkele appartementen worden ontruimd, nadat het flatgebouw door een plofkraak ernstig beschadigd was geraakt. Ook dat betrof een geldautomaat van de Rabobank. De bank geeft toe dat het laten bewaken van de geldautomaten een kostbare aangelegenheid is, maar ziet voorlopig geen andere oplossing. Er wordt gewerkt aan meer structurele maatregelen, maar dat gaat tijd kosten. In de tussenliggende periode wil de bank niet dat er slachtoffers vallen. Vorig jaar werden in Nederland 79 geldautomaten opgeblazen, waarbij verschillende malen grote schade werd aangericht aan het gebouw waarin zij gemonteerd zijn.

Deel dit artikel via: