Rabobank weigert clubs uit betaald voetbal als nieuwe klant

Tachtig procent van de clubs uit het betaald voetbal bankiert er, maar de Rabobank accepteert geen nieuwe klanten meer uit deze sector. Dit vanwege het risico van witwassen, corruptie en andere vormen van fraude. Bestaande clubs mogen klant blijven, maar zullen veel scherper worden gecontroleerd op eventuele verdachte transacties.

Het besluit van de Rabobank heeft ongetwijfeld te maken met het aanmerkelijk verscherpte toezicht door De Nederlandsche Bank. Recent nog kreeg de bank van de toezichthouder opdracht om het beleid tegen het witwassen van crimineel geld op verschillende onderdelen te verbeteren. Ook had DNB twee jaar geleden al gewaarschuwd voor de risico’s die op dit gebied verbonden zijn aan het hebben van cliënten uit de wereld van het betaald voetbal. Criminelen zouden zich aangetrokken voelen tot de vele miljoenen die in het voetbal omgaan en profiteren van de gesloten cultuur in deze sportsector. Omdat de clubs ook altijd veel geld nodig hebben om de beste spelers te kunnen betalen, zijn zij kwetsbaar voor malafide financiële aanbiedingen.

Sterke banden
Een van de clubs waarvan de Rabobank dreigde afscheid te nemen is FC Den Bosch. De slechts 23 jaar oude Georgische zakenman Kahkia Jordania wilde de noodlijdende club opkopen, maar kon niet aantonen dat het in de club te investeren geld niet afkomstig was uit criminele praktijken. De KNVB verbood de overname uiteindelijk, waardoor FC Den Bosch niet op zoek hoefde naar een andere bank, wat niet eenvoudig zou zijn geweest. Bij Roda JC blokkeert de Rabobank de overname door een Mexicaanse vastgoedondernemer.
Het nieuwe beleid kan ook gevolgen hebben voor het sponsoren van het voetbal door de Rabobank. Medewerkers mogen al geen bestuursfuncties meer vervullen bij clubs in het betaald voetbal. De Rabobank heeft traditioneel sterke banden met de sportwereld, wat te verklaren valt uit het op de regio’s gerichte beleid. Het centrale bestuur gaat echter over reputatierisico’s en dat heeft bepaald dat clubs uit het betaald voetbal niet langer welkom zijn als nieuwe klant. Het valt te verwachten dat ook andere banken kritischer gaan kijken naar het reilen en zeilen van hun cliënten uit de voetbalsector.

Deel dit artikel via: