4 november landelijk controlebericht NL-Alert

Op maandag 4 november rond 12.00 uur, tegelijkertijd met de sirenetest, zendt de overheid een NL-Alert controlebericht uit in heel Nederland. Aan de hand van dit controlebericht kunnen mensen nagaan of zij hun mobiel goed hebben ingesteld om NL-Alert te ontvangen.

In het bericht is duidelijk aangegeven dat het om een controlebericht gaat en dat mensen niets hoeven te doen. In de aanloop naar het controlebericht is op 7 oktober een landelijke publiekscampagne (radio, tv en online) gestart, met als doelstelling het informeren van het Nederlandse publiek over NL-Alert en het controlebericht.

De campagne roept tevens mensen op hun mobiele telefoon in te stellen voor NL-Alert. Met NL-Alert kan de overheid mensen in de directe omgeving van een noodsituatie met een tekstbericht informeren. In het bericht staat specifiek wat er aan de hand is en wat mensen op dat moment het beste kunnen doen. Zo kan de overheid meer mensen bereiken en informeren.

NL-AlertOm NL-Alert te kunnen ontvangen, moet u NL-Alert instellen op uw mobiele telefoon. In de instelhulp op www.nl-alert.nl staan de instructies voor uw mobiele telefoon. NL-Alert werkt op basis van cell broadcast en niet met sms-berichten. Daardoor werkt NL-Alert óók als het netwerk overbelast is. NL-Alert is gratis en anoniem.

Zowel de verzend- als de ontvangstkant van het controlebericht wordt geëvalueerd.
De verzendkant monitoren we in samenwerking met de beheerder en de providers, het feitelijke bereik (de ontvangst) meten we via een representatieve steekproef onder burgers.

Alle aanbieders van mobiele telefonie ondersteunen NL-Alert. Vrijwel alle toestellen van populaire merken, zoals de Samsung, HTC en ook de nieuwste iPhones (4S, 5, 5c en 5s) kunnen NL-Alert ontvangen. In de toekomst is NL-Alert standaard beschikbaar op bijna alle mobiele telefoons, om in een noodsituatie zoveel mogelijk mensen te informeren.

Gedeeld

Geef een reactie