Maandag het eerste landelijke NL-Alert controlebericht

Aanstaande maandag 4 februari rond 12.00 uur zendt de overheid het eerste NL-Alert controlebericht uit in heel Nederland. In het bericht is duidelijk aangegeven dat het om een controlebericht gaat en dat mensen niets hoeven te doen.

NL-AlertNL-Alert is een alarmmiddel voor de mobiele telefoon als aanvulling op de sirene. Op dit moment werkt NL-Alert al op circa 60% van alle mobiele telefoons in Nederland. Dat betekent dat ruim 11 miljoen mobiele telefoons NL-Alert kunnen ontvangen. De komende tijd zal dit aantal verder oplopen. Er komen steeds meer toestellen op de markt die automatisch zijn ingesteld op NL-Alert.

Vanuit de meldkamer van de hulpdiensten wordt een tekstbericht over een (dreigende) crisis uitgezonden naar alle aangesloten mobiele telefoons in de directe omgeving van de noodsituatie. Het bericht bereikt de mobiele telefoons binnen enkele seconden. De berichten zijn geen sms-berichten, maar zogenaamde cell broadcastberichten, vergelijkbaar met een radiosignaal. Zij worden verzonden via de zendmasten van de mobiele telefonieaanbieders. Daardoor werkt NL-Alert ook als het netwerk overbelast is.

Dit jaar volgen nog twee controleberichten, op 6 mei en op 4 november.

Gedeeld

Geef een antwoord