Schade Tianjin meer dan 1 miljard dollar

De explosies in de Chinese havenstad Tianjin hebben waarschijnlijk voor meer dan 1 miljard dollar aan schade aangericht.

Tianjin explosieHet is nog te vroeg is om een exact getal te noemen, maar analisten van de Zwitserse bank Credit Suisse zeggen dat de schade vrijwel zeker tussen 1 en 1,5 miljard dollar zal uitkomen.

Rond 6300 omwonenden zijn inmiddels elders ondergebracht. Nog altijd zijn er explosies te horen op de plek waar woensdag een opslagplaats voor chemicaliën de lucht in ging. Het aantal doden door de ramp is opgelopen tot 114. De explosies waren zo krachtig dat identificatie lastig is. Nog eens 700 mensen raakten gewond en 70 mensen worden nog vermist.

De explosies in de haven zouden zich hebben voorgedaan nadat een brand in een containerterminal vat kreeg op gevaarlijke stoffen. De schokgolven werden kilometers verderop nog gevoeld. Zelfs de brandweer wist aanvankelijk niet wat precies in brand stond en probeerde de vlammen met water te doven. Het leidde er juist toe dat het vuur zich uitbreidde.

Later werd duidelijk dat in de loodsen calciumcarbide, kaliumnitraat en natriumnitraat waren opgeslagen. Zondag werd voor het eerst bevestigd dat er ook natriumcyanide tussen zat. Bij verhitting of contact met water of andere chemicaliën vormt de stof het zeer giftige blauwzuur. Iemand die het gas inademt is binnen een paar minuten dood.

Onder de vermisten zijn 36 brandweerlieden, negen brandweermensen zijn omgekomen. De Chinese premier Li Keqiang bracht dit weekend een bezoek aan het terrein, dat vol kraters zit en bezaaid ligt met verwrongen zeecontainers.

Gedeeld

Geef een reactie