Rechters omzeilen steeds vaker verbod op taakstraf

Rechters omzeilen steeds vaker het verbod om een taakstraf op te leggen aan gewelds- en zedendelinquenten. Dit meldt het Algemeen Dagblad. Dat kan door verdachten een taakstraf te geven in combinatie met één dag cel. Die dag cel wordt vaak niet uitgezeten.

Het taakstrafverbod houdt in rechters voor ernstige delicten en zedenzaken in principe geen taakstraf mogen geven. Maar vorig jaar kregen 622 van dergelijke verdachten toch een taakstraf in combinatie met één dag cel. Dit gebeurde onder andere in de Valkenburgse zedenzaak, toen 23 mannen na het hebben van betaalde sex met een minderjarig meisje een taakstraf en één dag cel kregen. In 2012 – het jaar waarin het taakstrafverbod werd ingevoerd – werd de maatregel nog maar 83 keer op deze wijze omzeild. Dat blijkt uit cijfers die het Algemeen Dagblad heeft opgevraagd bij de Raad voor de rechtspraak.

Escape
“De escape om slechts één dag cel te geven wordt nu op grote schaal gebruikt”, zegt Henny Sackers, hoogleraar sanctierecht aan de Radboud Universiteit Nijmegen tegen het AD. Het verbaast hem niet. “Rechters hebben zich flink verzet tegen de invoering van het taakstrafverbod en ze houden zich op deze manier keurig aan de wet.” Ook CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg is boos over de gang van zaken. Zij werkte mee aan de invoering van het taakstrafverbod. “Te veel rechters lijken de wet nu naast zich neer te leggen. Dit ondermijnt het rechtsgevoel van slachtoffers.” Volgens hoogleraar Sackers wordt één dag cel in de praktijk niet uitgezeten Een deel van de veroordeelden heeft vaak al een dag vastgezeten in voorarrest, terwijl het voor anderen te duur wordt gevonden om ze voor slechts één dag naar de gevangenis te sturen.

Deel dit artikel via: