10 jaar en 6 maanden cel voor fatale brandstichting

Eén vrouw en twee mannen zijn in hoger beroep ieder veroordeeld tot een gevangenisstraf van 10 jaar en 6 maanden. Dit wegens brandstichting om de verzekering op te lichten. Bij de brand in een flat in Diemen kwam een student om het leven en liepen twee studentes blijvend letsel op.

De rechtbank van Amsterdam legde eerder gevangenisstraffen van 14 tot 16 jaar op. Het Openbaar Ministerie eiste in hoger beroep gevangenisstraffen van 14 jaar en 5 maanden tot 16 jaar en 3 maanden. Het gerechtshof van Amsterdam vond echter dat er verzachtende omstandigheden waren en verlaagde de straffen daarom tot 10 jaar en 6 maanden.

Verzekeringsgeld
In de nacht van 19 juli 2017 stichtten de twee mannen brand in de door de vrouw gehuurde benedenwoning in studentenflat van vijftien etages in Diemen. Het doel was het opstrijken van verzekeringsgeld. De brand liep echter uit de hand. De hitte en de rook grepen in het flatgebouw razendsnel om zich heen. Hierdoor overleed een 27-jarige jongeman en liepen twee jonge vrouwen ernstig en blijvend letsel op.

Lange gevangenisstraffen en hoge schadevergoedingen
Hoewel geen van de daders de catastrofale gevolgen van de brand heeft gewild, zijn de brandstichting en de gevolgen ervan zo ernstig dat volgens het ministerie lange gevangenisstraffen moeten worden opgelegd. Toch kwam het gerechtshof tot lagere straffen omdat de vrouw en één van de mannen een mediation-traject hebben gevolgd met de twee vrouwelijke slachtoffers. Volgens de rechter gebeurde dat op een wijze die aan beide zijden getuigt van moed en empathie. De mediaton-gesprekken lijken de slachtoffers te helpen hetgeen hen is overkomen een plek te geven. Bij de andere man houdt het gerechtshof er rekening mee dat hij niet bij de planning was betrokken. De door de rechtbank eerder opgelegde en de door het Openbaar Ministerie geëiste gevangenisstraffen vond het gerechtshof, gelet op straffen voor brandstichting met dodelijk afloop in andere zaken, daarom te hoog. De daders moeten aan de slachtoffers en een nabestaande een bedrag van in totaal bijna 750.000 euro aan schadevergoedingen betalen.

Gedeeld

Geef een antwoord