17-jarige plunderaar moet bijna 10.000 euro schade vergoeden

De kinderrechter van de rechtbank Oost-Brabant heeft een 17-jarige jongen uit Eindhoven veroordeeld wegens plunderen van een Jumbo-stationswinkel tijdens de rellen in Eindhoven. Hij krijgt een werkstraf van 70 uur en 1 maand voorwaardelijke jeugddetentie. Daarnaast moet hij een schadevergoeding betalen van 9.950 euro.

Een grote groep mensen demonstreerde 24 januari in het centrum van Eindhoven tegen de avondklok en politiegeweld. Op enig moment liep de situatie uit de hand. Een deel van het intussen massaal aanwezige publiek richtte zich fysiek en verbaal tegen de aanwezige politie. Zo werden er onder meer stenen en fietsen gegooid richting de agenten. Ook werden ruiten van onder meer winkels en het station ingegooid en werden er winkels geplunderd.

Hoge schadeclaim
De 17-jarige jongen plunderde een winkel van Jumbo op het station. Hij moet de winkel een schadevergoeding betalen van 9.950 euro. Dit bedrag mag hij delen met andere veroordeelden of verdachten die hiervoor nog worden veroordeeld.
Eerder werden ook al verdachten veroordeeld voor betrokkenheid bij de rellen en vernielingen. Zo kregen op 5 februari vier verdachten een celstraf opgelegd. Vier dagen later werden drie minderjarigen veroordeeld tot jeugddetentie. En op 11 februari kregen twee en op 24 februari vier verdachten celstraffen opgelegd. De hoogste straf is tot nu toe voor een man uit Weert, die al een strafblad had. Hij kreeg acht maanden cel en moet eveneens bijna 10.000 euro schadevergoeding aan Jumbo betalen. Volgens de gemeente Eindhoven is tijdens de rellen voor 80.000 euro aan openbare voorzieningen vernield. Vooral het station liep grote schade op.

Gedeeld

Geef een antwoord