20 jaar geëist tegen laatste verdachte aanslagen Parijs

De Belgische Justitie wil de van terrorisme verdachte Salah Abdeslam twintig jaar achter de tralies. Niet vanwege de aanslagen in Parijs, waarvan hij de enige nog levende verdachte is, maar wegens een schietpartij in maart 2016 in de Brusselse gemeente Vorst.

De schietpartij vond plaats tijdens een antiterreuractie, ongeveer een half jaar na de aanslagen in Parijs. Een Belgisch-Frans politieteam wilde een woning in de Driesstraat doorzoeken, maar werd ineens beschoten. Drie agenten raakten gewond. Een scherpschutter van de politie schoot tijdens de actie de Algerijnse terrorist Mohamed Belkaïd (35) dood. Abdeslam en een medeverdachte, Sofien ​Ayari wisten te ontsnappen, maar werden drie dagen later alsnog gearresteerd in de Brusselse wijk Molenbeek.

Schuldig
Tijdens de rechtszaak zei openbaar aanklager Kathleen Grosjean dat er bewijs is dat Ayari samen met Belkaïd met zware wapens op de politie heeft geschoten. Volgens haar hadden de drie terroristen weloverwogen besloten om politiemensen te doden en zijn zij dus alle drie even schuldig aan de moordpoging.
Abdeslam geldt als de enige overlevende terrorist van de aanslagen in Parijs op 13 november 2015 waarbij 130 doden vielen. Hij zit al ruim 2,5 jaar in een gevangenis in de buurt van Parijs. Het is nog niet bekend wanneer hij daarvoor wordt berecht. De verdacht gaf tegenover de rechter aan te willen zwijgen. Wel bekritiseerde hij de media die moslims op de slechts mogelijk manier zou behandelen.

Gedeeld

Geef een reactie