21-jarige student bestraft voor plegen van cybercrime

Een 21-jarige student informatiekunde uit Utrecht is door de rechtbank in Rotterdam veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van 180 dagen wegens het maken en verkopen van schadelijke software.  De straf viel veel lager uit dan de eis van het Openbaar Ministerie.

De student werd op 11 maart 2019 aangehouden door politie in burger in een collegezaal van de Universiteit Utrecht. Op zijn computer in zijn ouderlijk huis troffen rechercheurs vervolgens tientallen creditcardgegevens, handleidingen en chats over creditcardfraude en manieren om illegaal geld wit te wassen. Uit nader onderzoek bleek dat de verdachte zich gedurende ruim een jaar schuldig gemaakt aan het vervaardigen, verkopen, verspreiden en voorhanden hebben van kwaadaardige software. (artikel 139d lid 2 sub a WvSr). De verdachte had deze software, genaamd Rubella, Cetan en Dryad, zelf vervaardigd en daarna verkocht op hackersfora op het darkweb. Het ging om programma’s die bedoeld zijn om allerlei vormen van computercriminaliteit mee te plegen en dat gebruik had de verdachte zelf ook voor ogen. Zo kunnen met dergelijke programma’s onbevoegden op afstand toegang krijgen tot een computersysteem.

Ernstige schendingen van de privacy
Volgens de rechter kan het gebruik van de software van de verdachte ernstige schendingen voor de privacy van de slachtoffers opleveren. Bovendien opent de software de weg naar vervolghandelingen, die voor ernstige hinder, ontwrichting en financieel nadeel kunnen zorgen. De student werd wel gedeeltelijk vrijgesproken van overtreding van artikel 350d WvSr, omdat uit de beschikbare dossierinformatie onvoldoende is gebleken dat de door hem gebruikte en verkochte software hoofdzakelijk geschikt of ontworpen was om gegevens te wissen of onbruikbaar te maken dan wel vernieling van een geautomatiseerd werk te plegen. Naast overtreding van artikel 139d lid 2 sub a WvSr heeft de verdachte zich wel schuldig gemaakt aan het voorhanden hebben van creditcardgegevens van 42 personen, terwijl hij wist dat het mogelijk was om met deze gegevens creditcardfraude te plegen. Hij werd veroordeeld tot 192 dagen gevangenisstraf met aftrek van voorarrest, waarvan 180 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaren. Daarnaast kreeg hij een werkstraf van 240 uren en werden in totaal 6,76 bitcoins en diverse voorwerpen verbeurd verklaard. De eis van het Openbaar Ministerie (OM) was achttien maanden cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Het oordeel van de rechter viel lager uit omdat de verdachte nog erg jong was en nog niet eerder voor strafbare feiten was veroordeeld.

Gedeeld

Geef een reactie