70 maanden cel geëist voor rol in wapenhandel

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in hoger beroep gevangenisstraffen tot 70 maanden geëist tegen drie mannen die verdacht worden van het handelen in wapens en munitie. In eerste aanleg kregen de drie gevangenisstraffen tot 54 maanden opgelegd. Zowel het OM als de verdachten gingen in hoger beroep.

Een van de mannen handelde volgens het OM veelvuldig en stelselmatig in vuurwapens en zou wapens en munitie van de andere twee verdachten hebben afgenomen. De rollen die de drie mannen spelen in de grootschalige wapenhandel kwamen aan het licht nadat een van de verdachten eind 2017 wapens aanbood aan een pseudokoper van de politie. De informant gaf aan dat de verdachte serieus was als hij sprak over zijn handel in wapens. Er is volgens hem geen sprake van grootspraak of opschepperij, iets wat de verdachte opwerpt als verdediging.

Vuurwapens als handelswaar
De advocaat-generaal, de aanklager in hoger beroep van het OM benadrukt de ernst van wapenhandel: “We hebben kort geleden weer meegemaakt hoe groot de impact en het leed is dat vuurwapengeweld aanricht. Vuurwapens zijn geen speelgoed, geen handelswaar, maar bedoeld om mensen mee uit te schakelen. De hoofdverdachte heeft hier totaal geen boodschap aan en bagatelliseert zijn eigen rol door te zeggen dat hij niet degene is die de trekker overhaalt. Maar de verdachte is wel degene die anderen de wapens levert waarvan zij de trekker kunnen overhalen. De munitie heeft hij er meteen bijgeleverd. Waarvoor zijn de vele wapens die de verdachte door de jaren heen heeft verkocht gebruikt?”

Criminele circuit
De AG gaf op zitting aan: “In Nederland worden jaarlijks ook niet-bekende mensen in Nederland ernstig verwond of gedood door vuurwapengeweld. Door activiteiten zoals die van deze verdachte en zijn medeverdachten blijft het criminele circuit in stand. En daarmee ook de kans op dodelijke slachtoffers. Het voorhanden hebben, dragen of verhandelen van wapens en munitie moet daarom stevig bestraft worden. De gevangenisstraffen die het OM nu eist, zijn dan ook passend.”

Het gerechtshof in Arnhem doet op 10 augustus 2021 uitspraak in deze zaak.

Gedeeld

Geef een antwoord