Cel voor mannen die plofkraak wilden plegen in Duitsland

Twee mannen van 22 en 23 jaar zijn door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot maandenlange gevangenisstraffen. Dit omdat het duo in mei 2020 een plofkraak wilde plegen in Duitsland. De Nederlandse politie had hen na een achtervolging op de A12 bij Zeist aangehouden.

In de nacht van 18 mei 2020 kreeg de Nederlandse politie een melding binnen over een Audi die drie dagen eerder betrokken was bij een achtervolging in Duitsland. De auto reed op het moment van de melding op de A12 ter hoogte van knooppunt Oudenrijn in Utrecht. Verschillende politievoertuigen wachtten vervolgens op de komst van de Audi. Bij Bunnik, in de richting van Arnhem, zagen agenten de auto rijden. Ter hoogte van de afslag Maarn gaf de politie tevergeefs een stopteken. De bestuurder verliet de snelweg en reed met hoge snelheid richting Doorn. Meerdere politievoertuigen zetten de achtervolging in, waarbij de verdachten snelheden bereikten van 160 kilometer per uur. Tijdens de vluchtpoging reed de bestuurder tegen een politieauto aan. Uiteindelijk kwam hij tot stilstand tegen een kunstobject, vlakbij het politiebureau in Zeist. Het duo probeerde nog te voet te vluchten, maar het lukte de agenten om hen een paar minuten later in de buurt aan te houden.

Aangetroffen goederen
In de Audi vond de politie gasflessen, een breekijzer en een voorhamer, een stroomstootwapen en jerrycans met benzine. Dit zijn voorwerpen die doorgaans gebruikt worden bij het plegen van plofkraken. Dat geldt ook voor de aangetroffen handschoenen en ammoniak, die zijn bedoeld om biologische sporen te voorkomen en uit te wissen. In de Audi lagen ook twee mobiele telefoons. Op de ene telefoon stonden foto’s van een pinautomaat in Duitsland. Op de andere trof de politie een bericht met het bijbehorende adres. De foto’s én het bericht waren een dag eerder, op 17 mei, verstuurd. De rechtbank leidt hieruit af dat de verdachten van plan waren een plofkraak te plegen. Omdat het nog niet tot een daadwerkelijke poging was gekomen, acht de rechtbank – net als de officier van justitie – bewezen dat zij voorbereidingen voor het plegen van een plofkraak hebben getroffen. Ook dat is strafbaar.

Straffen
De rechtbank veroordeelde de 23-jarige verdachte zonder vaste woon- of verblijfplaats tot een celstraf van 16 maanden, waarvan 4 maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van 2 jaar. Hij bestuurde de Audi. Daarnaast legde de rechtbank hem een rijontzegging op van een half jaar én moet hij twee geldboetes betalen van 200 en  500 euro wegens het negeren van een stopteken én het veroorzaken van gevaar of hinder op de weg. De 22-jarige medeverdachte uit Utrecht is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 maanden, waarvan 5 maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van 2 jaar. De opgelegde straffen zijn conform de eis van de officier van justitie.

Gedeeld

Geef een antwoord