Draaideurcrimineel veroordeeld tot twee jaar gevangenis

De 44-jarige Hagenaar Ferry W. is veroordeeld tot twee jaar cel. Dit vanwege meerdere vernielingen en diefstallen. De relatief zware straf is het gevolg van de maatregel Inrichting Stelselmatige Daders (ISD). Hiermee wil Justitie zogenoemde draaideurcriminelen voor langere tijd uit de maatschappij halen.

Het was bepaald niet de eerste keer dat W. voor het hekje stond. Zijn strafblad is de afgelopen jaren gegroeid tot een boekwerk van 31 pagina’s. Maandag stond hij terecht wegens het stelen van gereedschap, het vernielen van een auto en diefstal uit een supermarkt. Normaal levert dit slechts een boete op of een voorwaardelijke celstraf, maar als ‘vaste klant’ kwam W. ditmaal in aanmerking voor de ISD-maatregel. Die is van toepassing als iemand binnen vijf jaar tijd drie keer wordt veroordeeld of tien keer een proces-verbaal krijgt.

Behandelingstraject
De ISD-maatregel wordt gemiddeld driehonderd keer per jaar opgelegd. De veroordeelde kan ervoor kiezen om een behandelingstraject te volgen in een aparte afdeling binnen de gevangenis, waar aan de problemen gewerkt kan worden. Wie niet behandeld wil worden, krijgt een reguliere gevangenisstraf. Met de maatregel wil Justitie vooral het veiligheidsgevoel in de samenleving vergroten, door mensen te laten zien dat criminelen een passende straf krijgen als ze het echt te bont maken. Ook wordt op deze wijze voorkomen dat de verdachte alweer uit stelen gaat, terwijl zijn slachtoffer nog bezig is met de afwikkeling van de aangifte.

Gedeeld

Geef een reactie