Drie jaar cel voor diefstal 40.000 euro via phishing

De rechtbank Midden-Nederland heeft een 22-jarige cybercrimineel veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar voor het stelen van ruim 40.000 euro via phishingsites en sms-berichten. Ook moet hij in totaal bijna 27.000 euro terug betalen aan ING Bank, die slachtoffers voor dat bedrag had gecompenseerd.

De man stuurde vorig jaar een grote hoeveelheid e-mails en sms-berichten uit naam van enkele banken, PostNL en WoningNet. Op deze wijze probeerde hij inloggegevens te achterhalen voor elektronisch bankieren. In elf gevallen lukte dat, waarbij hij in totaal ruim 40.000 euro wist buit te maken van rekeninghouders van ING Bank, ABN AMRO bank, ASN Bank, SNS bank, Volksbank en Triodos Bank. Het is volgens de rechter aan het snelle ingrijpen van banken te danken, dat de schade niet groter werd. De banken hebben de slachtoffers ook grotendeels schadeloos gesteld.

Geen voorwaardelijke straf
De straf is relatief hoog omdat de verdachte zich volgens de rechtbank in Lelystad schuldig heeft gemaakt aan een ernstige inbreuk op de privacy van zijn slachtoffers. Zo heeft hij ongeveer vijf maanden misbruik gemaakt van onrechtmatig verkregen inloggegevens. Dat deed hij door op een volgens de rechter uitgekookte wijze gebruik te maken van phishing en computervredebreuk. De officier van justitie had twee jaar celstraf en één jaar voorwaardelijk geëist, evenals een proeftijd van twee jaar. De rechter zag echter geen aanleiding voor een voorwaardelijke straf, omdat de verdachte tijdens de rechtszaak totaal niet wilde meewerken en geen verantwoordelijkheid nam voor zijn daden.

Gedeeld

Geef een antwoord