Hoge straffen voor brandstichters moskee

Justitie heeft vanochtend flinke celstraffen geëist tegen vijf mannen uit Enschede die ervan worden verdacht in maart een moskee in brand te hebben willen steken. Volgens nu.nl acht de officier van justitie ze schuldig aan onder andere brandstichting met een terroristisch oogmerk.

Tegen vier van de verdachten, allen uit Enschede, is een gevangenisstraf van vier jaar geëist, waarvan één jaar voorwaardelijk. De vijfde man wil de officier van justitie eveneens vier jaar achter de tralies, maar dan met twee jaar voorwaardelijk omdat hij berouw heeft getoond. Daarnaast is een proeftijd aangevraagd van drie jaar met bijzondere voorwaarden, waaronder reclasseringscontact en contactverboden, aldus nu.nl.

Kwajongensstreek
Justitie acht bewezen te hebben dat de vijf mannen molotovcocktails naar de moskee hebben gegooid. De bedoeling hiervan was het creëren van angst, zodat er niet meer asielzoekers naar Enschede zouden durven komen. Een kwajongensstreek, aldus de advocaten van de verdachten.
De strafeis is relatief zwaar, omdat de verdachten al langere tijd actief zijn met extreemrechtse politiek. Zo prezen zij Auschwitz aan als geschikte plaats voor vluchtelingen. En bij een van de verdachten werd een grote foto van Adolf Hitler aangetroffen. Daarnaast werd de aanslag gepleegd op een moment dat er veel mensen in de moskee aanwezig waren, waaronder kinderen. Er vielen gelukkig geen slachtoffers omdat een moskeeganger erin slaagde de brand tijdig te doven.

Gedeeld

Geef een antwoord