Levenslang geëist voor moord op advocaat Derk Wiersum

Het Openbaar Ministerie heeft een levenslange gevangenisstraf geëist tegen Giërmo B. (37) uit Almere en Moreno B. (32) uit Rotterdam. Zij worden verdacht van de moord op advocaat Derk Wiersum, die kroongetuige Nabil B. in het Marengo-proces verdedigde.

De advocaat werd in september 2019 doodgeschoten bij zijn huis in Amsterdam Buitenveldert. De aanklager omschreef dit als een absoluut weerzinwekkende moord. Een moord die volgens de officier van justitie duidelijk maakt hoe de georganiseerde criminaliteit de maatschappij ondermijnt. De verdachten bleven overigens ontkennen dat zij iets met de moord te maken te hebben. Maar volgens de officier van justitie is er voldoende bewijs om een levenslange celstraf te rechtvaardigen. Zo werd telefoonverkeer van de twee onderschept, waaruit onder andere bleek dat zij al weken bezig waren met de voorbereiding van de moord. En er werd dna van de twee aangetroffen in de auto die bij de aanslag werd gebruikt.

Even belangrijke rol
Volgens de advocaten van de verdachten hangen de verdenkingen van aannames aan elkaar. Het zou dan ook niet bewezen zijn dat de twee de moord hebben gepleegd. Het Openbaar Ministerie zegt aanwijzingen te hebben dat Moreno B. geschoten heeft en dat Giërmo B. de vluchtauto heeft bestuurd. De officier van justitie geeft toe dat dit niet zeker is, maar stelt dat beide verdachten een even belangrijke rol hadden bij de liquidatie van Wiersum. Daarom kunnen beide mannen veroordeeld worden voor het medeplegen van de moord. Het gaat volgens de aanklager niet om wie welke handelingen precies heeft verricht. De moord wordt in direct verband gebracht met het werk van Wiersum als advocaat van Nabil B. die als kroongetuige belastende verklaringen wil afleggen tegen de van georganiseerde criminaliteit beschuldigde Ridouan T., die momenteel in de EBI Vught gedetineerd zit.

Gedeeld

Geef een antwoord