OM eist 300 dagen cel voor bommelding Tweede Kamer

Een tegenstander van coronamaatregelen belde 25 maart de Tweede Kamer en 112 en dreigde bommen te laten ontploffen als hij zijn zin niet kreeg. De man uit Alphen aan den Rijn werd dezelfde dag aangehouden voor bedreiging met een terroristisch oogmerk, waarvoor het OM 300 dagen cel en 100 uur taakstraf eist.

Het OM tilt zwaar aan de bedreiging, omdat hiervoor het gebouw van de Tweede Kamer ontruimd moest worden. De man had verschillende keren gebeld en vertelde onder andere dat hij een pakketje had geplaatst, dat over een uur zou afgaan. Ook dreigde hij een bom te laten ontploffen als de regering niet direct zou kappen met de noodverordening. Net als in Amerika zouden aanvallen met bommen en granaten gaan plaatsvinden, als de regels niet veranderd zouden worden. Verder meldde hij dat vrouwen en kinderen van de leden van de Tweede Kamer niet langer veilig zouden zijn. Dit alles in bewoordingen die wij om fatsoensredenen niet zullen citeren.

Veel impact
Op zitting benadrukte de officier van justitie de gevolgen van de telefoontjes: “Een eenvoudig belletje, maar met veel impact. De Tweede Kamer is direct ontruimd. En het nieuws was ook direct in alle media. De verdachte is het niet eens met de coronamaatregelen. Als je het oneens bent met beleid, kan je in Nederland stemmen of demonstreren. Dit is niet de manier. De verdachte heeft geprobeerd angst aan te jagen en het politieke proces onder druk te zetten. Dat maakt dit tot een bedreiging met een terroristisch oogmerk.” De Alphenaar wordt ook nog verdacht van het bedreigen van supermarktpersoneel.

Het OM eiste 300 dagen cel waarvan 150 voorwaardelijk en een taakstraf van 100 uur. Ook zou hij zich moeten laten opnemen in een zorginstelling en laten behandelen voor zijn psychische problemen. De uitspraak is over twee weken.

Gedeeld

Geef een antwoord