OM in hoger beroep na vrijspraak dealende hotelportiers

Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep tegen het vonnis van de politierechter waarin het OM vanochtend niet-ontvankelijk werd verklaard in een zaak tegen twee van drugshandel verdachte hotelportiers. Het OM stelt zich anders dan de rechter op het standpunt dat er geen sprake was van uitlokking.

Dinsdagochtend stonden twee voormalig portiers van het luxe vijfsterrenhotel W in het centrum van Amsterdam op zitting op verdenking van drugshandel. De zaak is begonnen nadat het management van het hotel in 2018 de politie had benaderd omdat er signalen waren dat portiers hotelgasten op verzoek van drugs voorzagen.

Pseudokoopteam
Na toestemming van de officier van justitie werd een pseudokoopteam van de politie ingeschakeld waarbij agenten zich voordeden als hotelgasten. Deze vroegen de portiers ‘wat lekkers’ te regelen, waarop tegen betaling van 100 euro een kleine hoeveelheid cocaïne op de hotelkamer werd bezorgd. Het OM heeft daarop in totaal drie portiers van het hotel – inmiddels alle drie ontslagen – gedagvaard voor de politierechter. Dinsdag stonden de eerste twee verdachten op zitting waar de officier tegen beiden een werkstraf van dertig uur eiste. Een derde man is gedagvaard voor een politierechterzitting in april.

Uitlokking
De rechter achtte de verdenking net voldoende om pseudokoop als opsporingsmiddel in te kunnen zetten, maar oordeelde dat er sprake was van uitlokking, omdat de pseudokopers zelf bij de portiers om de drugs hadden gevraagd. Daarom verklaarde de rechter het OM niet-ontvankelijk. De portiers hadden zelf aangegeven dat zij de drugs hadden geleverd omdat het beleid van het hotel nu eenmaal voorschrijft dat de klant te allen tijde koning is.
Het OM is het niet eens met het oordeel van de rechter. Die zou in het vonnis onvoldoende rekening hebben gehouden met de specifieke omstandigheden van deze casus, waarin de verdenking bestond dat portiers hotelgasten desgevraagd van drugs voorzagen. Het OM stelt zich op het standpunt dat er geen sprake was van uitlokking en dat pseudokoop een proportioneel middel was. Derhalve zal het OM beroep aantekenen tegen de uitspraak van de rechter.

Gedeeld

Geef een reactie