Rechter veroordeelt Friese cybercrimineel tot 4 jaar celstraf

De rechtbank in Leeuwarden heeft een man veroordeeld tot een celstraf van vier jaar, waarvan een jaar voorwaardelijk. De verdachte werd beschuldigd van oplichting en poging tot oplichting, computervredebreuk, Facebookfraude en witwassen.

Er was volgens rechtbank sprake van ‘grootschalige cybercriminaliteit met een hoge mate van professionaliteit en geraffineerdheid’. De veroordeelde bouwde onder andere webwinkels voor bedrijven, met daarin een ‘achterdeurtje’ dat hem toegang gaf tot gebruikersnamen en wachtwoorden van klanten. Vervolgens probeerde hij of die gegevens ook werden gebruikt bij bekende webwinkels als bol.com, wat vaak het geval bleek. Daar bestelde hij grote hoeveelheden goederen, die hij bij afhaalpunten in Leeuwarden liet bezorgen.

Identiteitsfraude
De cybercrimineel nam ook Facebookaccounts over van zijn slachtoffers. Op die manier probeerde hij mensen op de vriendenlijst van zijn slachtoffers geld afhandig te maken. Met de opbrengst financierde hij zijn gok- en drugsverslaving. Hij volgt daarvoor een afkikprogramma, maar dat vond de rechter niet voldoende om van een onvoorwaardelijke straf af te zien. Deze wil met de straf het nadeel dat de slachtoffers hebben geleden vergelden en een afschrikwekkend signaal afgeven, omdat cybercrime in de huidige samenleving een steeds grotere vlucht heeft genomen. De meeste slachtoffers krijgen hun schade vergoed, maar smartengeld wordt niet toegewezen, omdat er volgens de rechter geen sprake was van lichamelijk letsel of ernstig psychisch leed.

Gedeeld

Geef een reactie