Tot twee maanden cel voor geweld tijdens demonstratie

Woensdag stonden drie mannen op een snelrechtzitting op verdenking van openlijke geweldpleging tegen politieambtenaren tijdens de verboden demonstratie op het Museumplein op zondag 2 januari. De rechter veroordeelde de drie mannen tot celstraffen in combinatie met taakstraffen.

Tijdens de demonstratie op zondagmiddag 2 januari werd vier maal per megafoon meegedeeld dat er door de burgemeester een noodbevel was afgevaardigd en dat de aanwezigen zich van het Museumplein moesten verwijderen in de richting van de Van Baerlestraat. Duizenden demonstranten gingen vervolgens richting de ME-linie die de Van Baerlestraat in noordwestelijke richting had afgesloten. De sfeer was direct grimmig en de menigte gedroeg zich zeer agressief tegen de aanwezige politie.

Verdenkingen
De drie woensdag veroordeelde mannen werden verdacht van openlijke geweldpleging, gepleegd tegen politieambtenaren. Een 34-jarige Rotterdammer zou een ME’er in zijn gezicht hebben geslagen en geprobeerd hebben hem naar de grond te werken. Een 57-jarige Haarlemmer zou ook een ME’er in zijn gezicht hebben geslagen. Ook zou hij tegen ME-schilden hebben geslagen. Een 60-jarige man uit Gouda werd ervan verdacht een verbalisant in zijn kruis te hebben getrapt.
De officier van justitie eiste tegen de Rotterdammer en de Haarlemmer twee maanden celstraf en daarnaast taakstraffen 80 uur. Tegen de man uit Gouda eiste de officier twee maanden cel waarvan één voorwaardelijk en taakstraf van 60 uur. Bovenop de cel- en taakstraffen eiste de officier een gebiedsverbod voor het Museumplein voor de periode van zes maanden. Gelet op het recidivegevaar gelastte hij gevangenhouding zodat de veroordeelden hun straf direct moesten uitzitten.

Veroordelingen
De rechter oordeelde in alle gevallen de openlijke geweldpleging bewezen. De Rotterdammer werd veroordeeld tot acht weken gevangenisstraf waarvan vijf weken voorwaardelijk en een taakstraf van 80 uur. De Haarlemmer kreeg een celstraf van twee maanden waarvan één voorwaardelijk en een taakstraf van 60 uur. De man uit Gouda werd veroordeeld tot twee maanden cel waarvan één voorwaardelijk en tot een taakstraf van 40 uur. De rechter legde de drie mannen geen gebiedsverbod op. Wel ging hij mee in de eis van de officier wat betreft de gevangenhouding dus de drie mannen moesten gelijk na de zitting terug naar hun cel.
In zijn requisitoir zei de officier van justitie: “De politie bestaat uit individuele mensen. Mensen die hun werk doen, namens en voor de maatschappij. Mensen die een gezin hebben waar ze graag heelhuids naar teruggaan. Mensen die ervoor proberen te zorgen dat u en ik veilig over straat kunnen. Die mensen zijn letterlijk en figuurlijk geraakt door deze openlijke geweldpleging. Dat is onacceptabel en onaanvaardbaar.

Gedeeld

Geef een antwoord