Twee jaar cel geëist voor handel in 12 miljard inloggegevens

Volgens de 23-jarige Damian K. uit Arnhem was zijn website WeLeakInfo bedoeld om mensen te waarschuwen dat hun inloggegevens mogelijk gelekt waren. De officier van justitie geloofde daar weinig van tijdens de rechtszaak die woensdag plaatsvond en eist 2 jaar onvoorwaardelijke celstraf.

De verdachte werd al begin vorig jaar aangehouden, na een uitgebreid onderzoek door de Nederlandse politie, het Britse National Crime Agency, de Amerikaanse FBI en het Duitse Bundeskriminalamt. De zaak kreeg extra prioriteit omdat zich onder de 12,4 miljard aangeboden persoonsgegevens ook privéadressen bevonden van ruim zevenduizend Britse politiemensen.
K. verklaarde met WeLeakInfo alleen nobele doelstellingen te hebben. Het zou hem niet gaan om de ruim 109.000 euro die hij ermee verdiende en die hij had witgewassen. Hij wilde de mensheid waarschuwen hoe makkelijk het is om aan inloggegevens en persoonsgegevens van computergebruikers te komen. Via zijn website was dat in ieder geval redelijk eenvoudig. WeLeakInfo, dat inmiddels offline is gehaald, was een soort zoekmachine waarop je voor twee dollar een abonnement kon nemen en van waaraf je gebruikersnamen met bijbehorende wachtwoorden kon downloaden.

Weinig geloofwaardig
De verdachte zou niet het brein zijn achter WeLeakInfo. Ook zou hij geen computers hebben gehackt om aan de informatie te komen. De persoonsgegevens zouden verstrekt zijn door ‘donateurs’. Tijdens de rechtszaak bleef hij de vermoorde onschuld spelen. De vraag waarom hij zich van allerlei ingewikkelde geldstromen bediende, bleef hij schuldig aan de rechtbank. De officier van justitie vond zijn verhaal weinig geloofwaardig en benadrukte dat het hier om 12,4 miljard persoonsgegevens ging. Als je die op A4-tjes afdrukt, heb je er 2.254.545 nodig en krijg je een stapel van 22 kilometer hoog, had zij berekend. Daarom eiste zij een een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 24 maanden. Ook vordert zij de met WeLeakInfo verdiende 109.570,47 euro van K.. Zijn advocate verklaarde een taakstraf meer passend te vinden. Op 12 mei doet de rechter uitspraak.

Gedeeld

Geef een antwoord