Verdachten bekennen handel in gegevens coronatesten

Mourad Z. en Amin L. gaven dinsdag in de rechtbank van Utrecht toe dat zij privégegevens uit de coronasystemen van de GGD hebben bekeken en gedeeld. In één geval zijn deze ook verkocht. In januari werd ontdekt dat medische gegevens van miljoenen Nederlanders via een illegale website te koop werden aangeboden.

De twee verdachten wilden de rechter laten geloven dat zij niet wisten dat wat ze deden strafbaar was. Mensen die bij de GGD werken verklaren echter dat ze contractueel overeen zijn gekomen dat persoonsgegevens op geen enkele wijze met anderen gedeeld mogen worden. Ook tijdens de werving en selectie zou de vertrouwelijkheid van de gegevens van de GGD uitgebreid aan bod komen. Niet duidelijk was echter of het er ook zo streng aan toe ging in het callcenter, waar beide verdachten werkten. Daarom was de rechtbank het met de advocaat eens dat teamleiders van de twee moeten worden gehoord om duidelijkheid te brengen over welke trainingen over vertrouwelijkheid zijn gegeven.

Peter R. de Vries en John van den Heuvel
De advocaten vonden ook dat de medewerkers te makkelijk toegang krijgen tot gegevens. Advocaat Kim Kuster, die de 23-jarige Amin L. verdedigt, zei dat GGD-medewerkers onderling foto’s deelden in een groepsapp. Daarin zouden ook leidinggevenden zitten. De verdachte zelf beweert alleen foto’s te hebben gemaakt van de gegevens en te hebben gedeeld met een vriend die ook bij de GGD werkt. Bij de 19-jarige Z. ligt het anders. Die heeft volgens de officier van justitie in totaal 226 keer adresgegevens gedeeld via sociale media. Op die manier werden ook de privégegevens van de bekende misdaadjournalisten Peter R. de Vries en John van den Heuvel verspreid. Z. gaf ook toe dat hij zocht naar gegevens van bekende Nederlanders en dat hij een keer gegevens had verkocht voor 50 euro. Volgens zijn advocaat Nancy Dekens deed hij dat uit nativiteit.
De inhoudelijke behandeling van de zaak vindt plaats op 31 augustus. De tussenliggende tijd mogen de twee in vrijheid doorbrengen.

Gedeeld

Geef een antwoord