Verdachten diamantroof Schiphol voorlopig op vrije voeten

De vier mannen die 28 januari vorig jaar zijn veroordeeld tot jarenlange celstraffen voor de diamantroof op Schiphol in 2005 komen vrij uit voorarrest. Dat bepaalde het gerechtshof in Amsterdam tijdens een tussentijdse zitting. Bij de roof werd voor 72 miljoen euro aan diamanten buitgemaakt.

De reden voor de voorlopige vrijlating is dat de inhoudelijke behandeling van de zaak nog lang op zich zal laten wachten, onder andere omdat ook nog getuigen in het buitenland moeten worden gehoord. Voor de politie moet het frustrerend zijn. Het heeft maar liefst twaalf jaar geduurd, voordat men via een undercover-operatie de criminelen kon opsporen en inrekenen. Onder hen bevonden zich twee medewerkers van Schiphol die ervan verdacht worden informatie over het transport verstrekt te hebben. Een van hen werd vrijgesproken. De ander werd veroordeeld tot 5 jaar cel. De organisator van de roof hoorde 7 jaar cel tegen zich eisen.
De spectaculaire diamantenroof geldt als een van de grootste overvallen uit de Nederlandse geschiedenis. De dieven sloegen toe op een platform van Schiphol, waar de diamanten naar een vliegtuig met bestemming Antwerpen werden gebracht. Zij reden daarbij in een gestolen busje van de KLM.

Gedeeld

Geef een antwoord