Wachtcommandant Drakensteyn niet vervolgd voor in slaap vallen

Een voormalig wachtcommandant van kasteel Drakensteyn, waar prinses Beatrix woont, is door de militaire politierechter in Arnhem vrijgesproken van slapen tijdens een dienst. Ook kreeg hij vrijspraak voor het niet opletten tijdens zijn dienst. De politierechter vond dat onvoldoende onderzoek was gedaan.

De aanklager had 24 uur werkstraf geëist tegen de 43-jarige man uit Vleuten, die volgens collega’s wel vaker een tukje deed terwijl hij het kasteel van prinses Beatrix moest bewaken. In oktober gebeurde dat weer. Een collega zag hem op de bank in de wachtruimte liggen met zijn ogen dicht, zijn steekwerende vest naast hem en het licht uit. De militaire politierechter vond die waarneming echter niet voldoende om de man te veroordelen tot een werkstraf van 24 uur, zoals de aanklager had geëist. Het was volgens haar niet bewezen dat de man sliep en dat hij vaker zou slapen tijdens de dienst kon ook een gerucht zijn. Ook was niet onderzocht of door het slapen de veiligheid van de prinses in het geding was gekomen.
De leidinggevende van de wachtcommandant was minder begripvol en gaf hem in maart strafontslag. Daar was de man het niet mee eens. Hij vond dat hij na 21 jaar trouwe dienst de kans had moeten krijgen om eventuele fouten te herstellen.

Gedeeld

Geef een antwoord