Zware straffen voor bende geldautomatenkrakers

De rechtbank Midden-Nederland heeft celstraffen van vijf tot tien jaar uitgedeeld aan mannen die in 2015 en 2016 geldautomaten van ING hebben gekraakt. De straffen zijn volgens de rechter zo hoog vanwege de professionele werkwijze van de verdachten.

Het gaat om zeven mannen, die tussen juli 2015 en oktober 2016 in wisselende samenstellingen plof-, ram- en trekkraken hebben uitgevoerd in Almelo, Axel, Driebergen, Hilversum, Nuland, Uithoorn en Utrecht. Ook hebben zij geprobeerd geldautomaten in Soest en Weesp op te blazen. Verder worden zij schuldig bevonden aan een poging tot inbraak in een bedrijfspand in Lopik. Voor de aangerichte schade moeten de daders 760.000 euro aan de gedupeerden betalen. Ook moeten zij 370.000 euro van hun criminele winst overdragen aan de staat.

Veertien jaar geëist
Een van de hoofdverdachten, Yassir el A., krijgt de hoogste straf van tien jaar. Mike W. uit Utrecht, die aanvankelijk werd gezien als het grote brein, krijgt net als zijn handlanger Johannes F. een celstraf van zeven jaar. Het openbaar ministerie had overigens veertien jaar geëist. Yassir el A. en Johannes F. zijn ook degenen die ING een schadevergoeding moeten betalen. Het gaat hierbij om 190.000 euro de man. Mike W. krijgt een geldboete van 157.000 euro. De overige verdachten zijn Jurjen van D., David R., Roger K. en Martin de W.. Zij krijgen celstraffen variërend van vijf en zes jaar. Na de zitting zijn zij direct ingesloten.

Gedeeld

Geef een reactie