Rechtszaak tegen dealende portiers 5-sterrenhotel

Twee ‘welcome ambassadors‘ van het 5-sterrenhotel W in Amsterdam staan dinsdag terecht, nadat zij in 2018 door undercoveragenten waren betrapt op de verkoop van cocaïne, zo meldt de NOS. Het ging weliswaar om maar om enkele grammen, maar volgens justitie was pseudokoop gerechtvaardigd.

Het heeft maar liefst tweeënhalf jaar geduurd voordat de verdachten voor de rechter konden komen. Dat komt omdat de getuigenverhoren veel tijd in beslag hebben genomen. De vraag was namelijk of het niet overdreven was om een zo zwaar middel als undercoveragenten in te zetten op ogenschijnlijk kleinschalige drugshandel. Dat gebeurde nadat de politie van zowel gasten als van het hotel zelf tips had gekregen. De portiers werden enige tijd vanaf een afstand in de gaten gehouden, waarbij opviel dat zij regelmatig wat spullen kochten van passanten, waarvoor contant werd betaald. Voor het OM was dat voldoende reden voor het organiseren van een pseudokoop.

Wat lekkers
Een groepje undercoveragenten huurde in de zomer van 2018 twee hotelkamers en kregen toegang tot het camera- en portofoonsysteem van het hotel. Twee agenten vroegen de portiers of zij ‘wat lekkers’ konden regelen. Daarop werden tegen betaling van 100 euro twee envelopjes met een gram cocaïne op de kamer bezorgd. Later werd het nog bij andere portiers geprobeerd. Ook daarbij vormde de handel geen probleem. Snelle service is in het luxe hotel de eerste prioriteit, aldus een van de portiers.
De advocaten van de verdachten vinden dat de politie met de undercoveroperatie te ver is gegaan. In het W Hotel is de klant absoluut koning, waardoor de portiers zich niet in de positie zouden hebben gevoeld om het leveren van de op een dringende manier bestelde cocaïne te weigeren, aldus advocaat Vito Shukrula tegenover de NOS.

Proportionaliteit
Eerder had advocaat Pelle Tuinenburg zich al bij de lokale zender AT5 beklaagd over de undercoveroperatie. Hij vond het erg overdreven om met een pseudokooptraject mensen te verleiden om 1 of 2 gram cocaïne te ritselen, terwijl het spul tegenwoordig overal te koop is. Zelfs in de gevangenis. Het OM denkt hier anders over. Ook bij kleinere zaken zou een pseudokoop proportioneel kunnen zijn. Bovendien vond het onderzoek plaats op het werk van de verdachten en dat geeft minder inbreuk op de privacy dan een huiszoeking of telefoontap.
De portiers werden in oktober 2018 gearresteerd en kort daarna op staande voet ontslagen. Een van hen vocht het ontslag aan. Volgens hem had hij alleen gehoor gegeven aan de filosofie van het hotel, dat de klant altijd koning is. De rechter ging hier niet in mee. Het prestigieuze hotel heeft meer ellende met de onderwereld. Begin 2019 werd een handgranaat voor het hotel gelegd en een jaar later werd het hotel zelfs beschoten.

Gedeeld

Geef een reactie