Registratie- en identificatieplicht in zwembad Terneuzen

De gemeente Terneuzen stelt vanaf 3 juli een registratie- en identificatieplicht in voor het zwembad in Koewacht. Ook krijgen de badmeesters bodycams. Dat heeft het college van Burgemeester en Wethouders besloten vanwege groepen jongeren uit België die vrouwelijke badgasten lastigvallen.

Het zwembad blijft voor iedereen toegankelijk maar er gaan strenge regels gelden. Aan bezoekers die de huisregels niet naleven, wordt direct de toegang ontzegd. Diverse maatregelen moeten ervoor zorgen dat de bewoners van Koewacht en de overige bezoekers van het zwembad erop kunnen rekenen dat ze veilig en plezierig gebruik kunnen maken van het zwembad.

Registratie- en identificatieplicht
Wie toegang tot het zwembad wil hebben, is verplicht een registratieformulier in te vullen. Iedereen van 14 jaar en ouder moet ook zijn/haar ID tonen aan de ingang van het zwembad in Koewacht. Het registratieformulier kan ter plaatse ingevuld worden óf vooraf, door het formulier te downloaden en ingevuld mee te nemen. Bezoekers met een abonnement hebben geen registratieplicht, wél een identificatieplicht.

Eerder besluit
Om de veiligheid in en rondom het zwembad te waarborgen, besloot burgemeester Jan Lonink op 28 juni jl. per direct, voorlopig alleen abonnementhouders toe te laten in het zwembad van Koewacht. Deze tijdelijke maatregel was noodzakelijk om nu te komen tot een goede uitvoerbare en juridisch correcte aanpak. Burgemeester Jan Lonink: “We begrijpen dat de strenge maatregel bij veel goedwillende inwoners en bezoekers een gevoel van onrechtvaardigheid gaf. Immers, een groep jongeren verpest het voor anderen die zich wel netjes aan de regels houden. Maar gezien de gebeurtenissen was het echt noodzakelijk om direct in te grijpen. Het was onacceptabel. Met de maatregel konden we er zeker van zijn dat in het bad en aan de ingang onmiddellijk een veilige en rustige situatie kon ontstaan.”

Aanvullende maatregelen
De registratie- en identificatieplicht is per 3 juli 2019 ingegaan en geldt tot 1 september 2019. Er worden geen uitzonderingen gemaakt. Geen ID = geen toegang. Er wordt streng gehandhaafd om zo de openbare orde en veiligheid te waarborgen. Daarnaast zijn er een (mobiel) camerasysteem en een beveiliger aanwezig. Alle lifeguards worden uitgerust met een bodycam (draagbare camera). Tevens zijn er met de politie (ook in België) goede afspraken gemaakt.

Gedeeld

Geef een antwoord