Remkes wil ouders van jeugdige vandalen laten betalen

De ouders van minderjarige kinderen die rond de jaarwisseling auto’s in brand hebben gestoken, moeten opdraaien voor de schade. Dat zegt de Haagse burgemeester Johan Remkes in een interview met NU.nl. Hij vindt ook dat de straffen op brandstichting nu te laag zijn en daarom te weinig afschrikkend effect hebben.

Tijdens de laatste jaarwisseling werden in Den Haag 33 auto’s door brandstichting verwoest. Ook rond Oud en Nieuw werden auto’s en andere objecten in brand gestoken. Om dit tegen te gaan wil Remkes een hogere strafmaat, maar ook de mogelijkheid om de schade op daders te verhalen of op de ouders als de daders minderjarig zijn. Een hogere strafmaat kan volgens de burgemeester preventie werken. Nu kan de rechter hooguit enkele maanden jeugddetentie of een taakstraf tussen de 60 en 120 uur opleggen.

Stevige rekening
De gemeente Den Haag stuurt al brieven naar ouders van kinderen die zich hebben misdragen. Remkes wil in deze brieven ook duidelijk gaan maken dat het gedrag tot een stevige rekening kan leiden. Hij hoopt dat ouders zich dan meer bewust worden van hun verantwoordelijkheid. Het dieptepunt wat betreft brandstichting was de brand onder een overkapping van een flat aan de Laan van Wateringse Veld. Op nieuwjaarsnacht gingen meerdere auto’s in vlammen op, werd het gebouw zwaar beschadigd en raakten mensen gewond door de sterke rookontwikkeling. De brandweer had een hoogwerker nodig om mensen uit hun woning te bevrijden.

Gedeeld

Geef een reactie