Risico’s in Beeld winnaar Echte Preventie Award!

Risico’s in Beeld heeft de Echte Preventie Award 2017 gewonnen! Van Empel Inspecties en Advisering organiseert de wedstrijd dit jaar voor de tweede keer. Begin dit jaar nomineerden ze zes initiatieven of producten die aantoonbaar Echte Preventie stimuleren.

Bezoekers van de site van Van Empel mochten stemmen. Na een spannende strijd vergaarde Risico’s in Beeld uiteindelijk de meeste stemmen. Zaterdag 20 mei, zal de winnaar tijdens de KempenTech-beurs de Award in ontvangst mogen nemen. De prijs wordt uitgereikt door de winnaar van vorig jaar: Nick van Vulpen van Vulkon Kookbeveiligers.

Wat is echte preventie?
Maar wat is het verschil tussen ‘gewone’ preventie en échte preventie? Ronald Dijkstra, commercieel directeur bij Van Empel: “De meeste ondernemers denken dat ze voldoende aan preventie doen als ze maatregelen nemen om de effecten van een calamiteit te bestrijden. Voor het geval er brand uitbreekt, zorgen ze dat er rookmelders zijn, handblussers, vluchtwegen enzovoorts. Met echte preventie voorkom je actief dat er brand komt. Echte preventie is kosten maken aan de voorkant, zonder dat je weet of dat ooit nodig gaat zijn.”

Terechte winnaar
Risico’s in Beeld doet volgens Van Empel aan echte preventie, door op een aansprekende manier ondernemersrisico’s onder de aandacht te brengen. Bezoekers kunnen over actuele risico’s lezen in de blogs, aangeleverd door onafhankelijke kennispartners uit uiteenlopende werkgebieden. Naast deze persoonlijke getinte en relevante ervaringsverhalen, leveren kennispartners specifieke informatie over alle facetten van bedrijfsvoering die essentieel zijn voor de continuïteit van ondernemingen. Die kennis is per risico terug te vinden in feitelijke artikelen, met praktische tips en andere nuttige informatie. Zo worden niet alleen risico’s in beeld gebracht, maar maakt men het de ondernemer ook mogelijk dat voor zijn eigen organisatie te doen.

Wat kan er mis gaan?
Juist dat in beeld brengen is volgens Dijkstra heel belangrijk: “Eigenlijk zou iedere ondernemer in kaart moeten brengen welke risico’s zijn bedrijf loopt. De meeste bedrijfseigenaren hebben wel een standaard Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E)  van de branchevereniging in huis, maar die is niet ingevuld met specifieke informatie over het bedrijf. Het is essentieel dat je van tevoren, als alles op rolletjes loopt, bedenkt wat er mis kan gaan en welke maatregelen je moet nemen om dat te voorkomen. Als je die maatregelen ook echt doorvoert, sla je twee vliegen in één klap: je verkleint de kans op een calamiteit aanzienlijk. En als het dan toch misgaat, krijg je veel sneller zekerheid over uitkering door een verzekeraar. Op die manier kun je snel weer verder met ondernemen.”

 

Gedeeld

Geef een reactie