Beveiliging nieuws

Onze partners

Explicate

Dahua

HID

SmartCell

Securitas

Service Centrale Nederland

Genetec

Top Security

EAL

Avigilon Alta

Seagate

Eizo

Lobeco

Crown Security Services

SmartSD

Centurion

Akuvox

ADI

Boon Edam

Masset Solutions

MPL

Add Secure

VBN

HD Security

Oribi ID Solutions

Gold-IP

Nimo Dog Security

Alarm Meldnet

Alphatronics

NIBHV

Trigion

ASSA ABLOY

Uniview

ASIS

2N

Eagle Eye Networks

Hanwha Vision Europe

Hikvision

Paraat

Regio Control Veldt

Dero Security Products

OSEC

De Beveiligingsjurist

Bosch Security Systems

Seris

Optex

VVNL

VAIBS

Brivo

Secusoft

VEB

CSL

DZ Technologies

NetworxConnect

IDIS

Koninklijke Oosterberg

Kiwa

PG Security Systems

Ajax Systems

Multiwacht

VideoGuard

Traka ASSA ABLOY

Connect Security

Sequrix

Nenova

JMB Groep

GFT

BHVcertificaat.online

Advancis

Bydemes

SOBA

i-Pro

ARAS

SMC Alarmcentrale

G4S

Milestone

CDVI

20face

Unii

CardAccess

Paxton

Nimo Drone Security

RoSecure

Rode Kruis komt met actieplan evenementenhulpverlening

10 november 2018
Redactie
07:35

Om de veiligheid van deelnemers aan evenementen te kunnen blijven garanderen, lanceert het Rode Kruis vandaag het actieplan ‘veilig sporten, veilig deelnemen, veilig feesten’ tijdens zijn jaarlijkse Dag van de Hulpverlening. Dit om de hulpverlening te laten meegroeien met de snelle ontwikkelingen in evenementenland.

Obstacle runs, steeds meer festivals, massale hardloopwedstrijden, terroristische dreiging, veranderend alcohol- en drugsgebruik en extreem weer. Het zijn ontwikkelingen die de eerste hulpverlening bij evenementen steeds ingewikkelder maken, waarschuwt het Rode Kruis. Nederland is een evenementenland geworden. De afgelopen jaren groeiden evenementen in aantal, omvang en bezoekersaantallen.

Andere risico’s
Alleen al dit jaar verzorgde het Rode Kruis de EHBO bij meer dan 10.000 evenementen: van de kleine braderie om de hoek tot grote evenementen als de Zwarte Cross en de Nijmeegse Vierdaagse. De hulporganisatie ziet het aantal evenementen al een aantal jaren toenemen en daarmee ook het aantal bezoekers, deelnemers en de bijbehorende risico’s. Ook de eisen die organisatoren aan de hulporganisatie stellen worden strikter. Marieke van Schaik, directeur van het Rode Kruis: “Neem bijvoorbeeld de populaire obstacle runs die al een tijdje in opkomst zijn of het groeiend aantal festivals. Allemaal leuke evenementen waar we graag bij helpen, maar al deze evenementen brengen wel andere risico’s en veiligheidseisen met zich mee dan een paar jaar geleden. EHBO’ers zijn onmisbaar voor al deze evenementen, maar we moeten wel blijven mee-ontwikkelen met de veranderingen. Daarom nemen we nu dit initiatief, waarbij het belangrijk is dat we van ieder evenement leren en onze ervaringen met alle partijen in de sector uitwisselen.”

Concrete maatregelen
In het actieplan van het Rode Kruis staan concrete maatregelen die de hulporganisatie gedeeltelijk al heeft ingevoerd. Bijvoorbeeld het aanpassen van de standaard EHBO-uitrusting en de invoering van een incidentenmeldingsprotocol. Andere maatregelen kosten meer tijd, zoals een onderzoek naar de wijze waarop informatievoorziening aan deelnemers en publiek het best kan plaatsvinden en het opzetten van een nieuw trainingsprogramma voor teamleiders.

Wake up call
“We zien deze ontwikkelingen al een aantal jaar en zijn sindsdien begonnen met het nemen van een aantal maatregelen binnen onze eigen organisatie,” aldus Van Schaik. “Maar het tempo moet omhoog. De wake up call voor onszelf was een tragische gebeurtenis tijdens de Dam tot Dam loop 2016, waar de hulpverlening aan een deelneemster inadequaat was. Zij is een paar dagen later in het ziekenhuis overleden aan de gevolgen van een hitteberoerte. Vervolgens was de nazorg naar de familie door het Rode Kruis echt onvoldoende. Dit heeft ons met de neus op de feiten gedrukt en heeft uiteindelijk geresulteerd in dit actieplan, dat we als grootste evenementenhulpverlener van Nederland met de hele sector willen delen en doorvoeren.”

Het Rode Kruis organiseert in het voorjaar van 2019 een symposium voor alle partijen in de branche. Hierbij staan kennisontwikkeling en het uitwisselen van ervaringen rond evenementenhulpverlening centraal.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Seagate

MPL

Suricat

Videoguard

Wordt een partner