Roermond in proeftuin tegen mobiel banditisme

Roermond doet mee aan een proeftuin tegen mobiel banditisme. In de stad worden sensoren geplaatst die geluiden en kentekenplaten registreren, waarna geanalyseerd wordt of er afwijkende patronen zijn die wijzen op criminaliteit. De maatregel is vooral bedoeld om zakkenrollen terug te dringen.

Met het project worden potentiële criminelen in beeld gebracht die anders onder de daders zouden blijven. Wanneer een patroon wordt herkend dat kenmerkend is voor het gedrag horende bij mobiel banditisme, krijgt de politie een signaal zodat ingegrepen kan worden.
De proeftuin is bedoeld om de veiligheid voor bezoekers en inwoners van Roermond te vergroten, het plegen van strafbare feiten te voorkomen, daders te verstoren en de heterdaadkracht van de politie te vergroten. Gedurende het project wordt gekeken welke sensoren daaraan het beste bijdragen. Het Openbaar Ministerie wordt intensief betrokken bij de proeftuin, onder andere om ervoor te zorgen dat alles conform de privacywetgeving verloopt. Vorige maand  ging een soortgelijk project van start in Eindhoven. De bedoeling is om het initiatief uiteindelijk landelijk uit te rollen.

Gedeeld

Geef een reactie