Rotterdam en Antwerpen melden recordvangsten cocaïne

In de Rotterdamse haven heeft de douane vorig jaar een recordhoeveelheid van 38 ton cocaïne in beslag genomen, zo meldt het FD. Dat is 50 procent meer dan in 2018. In Antwerpen werd 61,8 ton cocaïne onderschept, bijna een kwart meer dan het jaar ervoor. Toch is het naar schatting maar een kwart van wat in de havens arriveert.

Zowel de productie als de vangsten van cocaïne zijn in 2019 toegenomen. De ladingen komen vooral uit Colombia, Suriname, Brazilië, Ecuador en de Dominicaanse Republiek. Volgens de douane in België is de in beslag genomen hoeveelheid cocaïne in zes jaar tijd verzesvoudigd. Dat komt door zowel de groei van de handel als door betere opsporingsmethoden. Bij dat laatste helpt ook de verbeterde samenwerking tussen België en Nederland. De Nederlandse douane verwacht eind januari met definitieve cijfers over 2019 te komen.

Spil in distributie
Nederland blijkt de spil in de distributie van harddrugs uit Zuid-Amerika. Drugs voor de ’thuismarkt’ komt daarentegen juist vaker via Antwerpen en Zeebrugge binnen. Vaak wordt gebruik gemaakt van zeecontainers met fruit. Eenmaal gearriveerd worden de drugs op de terminal in andere containers overgeladen, die geen speciale douanecontrole krijgen. Niettemin worden de partijen regelmatig ontdekt. Eén keer ging het om een lading van 1300 kilogram, verstopt tussen diepgevroren kippenvlees. Om ontdekking tegen te gaan, mengen de criminelen de drugs tegenwoordig ook in steenkool, kleding en zelfs satésaus. In een laboratorium worden de drugs weer gezuiverd. Het blijft ondanks de onderscheppingen een lucratieve handel voor criminelen. Consumenten betalen 50 tot 60 euro voor 1 gram harddrugs. Dat brengt de straatwaarde van wat de Belgische douane heeft onderschept op ruim 3 miljard euro.

Deel dit artikel via: