Rotterdam wil criminelen in woontorens aanpakken

In de strijd tegen malafide eigenaren en verhuurders gaat de gemeente Rotterdam eisen stellen aan nieuwbouw van flats en wolkenkrabbers. Dat schrijft De Telegraaf. Zo wil de gemeente bewoners en bezoekers en met name drugscriminelen uit de anonimiteit halen.

De gemeente denkt dat er honderden criminelen anoniem wonen in dure luxe appartementen waarvan de huur contant wordt betaald of die met contant geld worden aangeschaft. Vaak zouden de woningen ook worden gebruikt voor opslag van drugs, wapens en grote hoeveelheden geld. Om deze zogenoemde spookbewoning tegen te gaan wil de gemeente ingrijpen bij nieuwbouw van hoogbouw. Bijvoorbeeld door een ’knip’ te verplichten tussen de parkeergarage en de woningen, waardoor bewoners alleen via een  gemeenschappelijke ruimte van hun auto naar hun woning kunnen lopen. Dan begint de anonimiteit in ieder geval pas achter de voordeur, meent burgemeester Aboutaleb.

Cameratoezicht
De bedoeling is dat nog voor de zomer van 2019 het verplicht wordt dat projectontwikkelaars en architecten zich houden aan de nieuwe regels. Ook wordt samenwerking tussen Verenigingen van Eigenaren, bewoners en gebouweigenaren gestimuleerd, om vastgoedcriminelen de wind uit de zeilen te halen. Het advies is ook om voor collectief cameratoezicht te zorgen, zodat meer sociale controle ontstaat.

Gedeeld

Geef een reactie