Rotterdam zet camerawagens in tegen ‘corona-overtreders’

Rotterdam zet de komende periode twee camera-auto’s in die toezicht gaan houden op de naleving van de regels vanwege het coronavirus. Een nieuw middel met een heel duidelijk doel, aldus de gemeente. Wie betrapt wordt op een overtreding krijgt een boete van 390 euro. 

De camera-auto’s gaan surveilleren bij Rotterdamse parken en pleinen op groepsvorming en/of het houden van afstand. Ze worden ook gebruikt bij een aantal afgesloten gebieden in Rotterdam, zoals voetbalkooien en skateparken, om samenklontering tegen te gaan. Er wordt één camera-auto ingezet in Noord en één op Zuid.

Hoe werkt de camera-auto?
De auto’s zenden live-beeld naar een centraal punt, waar deze worden uitgekeken door camera-operators en een centralist. Deze deskundigen kunnen direct schakelen met handhavers en/of politie als dat nodig is. In de auto zit een senior camera operator van Toezicht achter het stuur. Hij/zij mag de auto niet verlaten, enkel waarnemen. “Voor de kleine groep mensen die er toch lak aan heeft, zetten we samen met de politie in op handhaving. Daarbij kunnen we nu dus ook deze camera-auto’s inzetten”, aldus wethouder Bert Wijbenga. Voor het komend paasweekend gaat hij ervan uit dat Rotterdammers de maatregelen blijven naleven. “Moeilijk en zeker niet leuk, maar wel noodzakelijk. Daar is haast iedereen wel van doordrongen.”

Bedoeld voor Songfestival
De twee camera-auto’s waren bedoeld om in te zetten tijdens het Eurovisiesongfestival. Met name ter ondersteuning van de hulpdiensten. Toen bekend werd dat het songfestival dit jaar niet door zou gaan, is de afdeling Toezicht van de gemeente wel gaan oefenen met de techniek om goed beslagen ten ijs te komen in 2021. Vanwege het coronavirus kunnen de auto’s nu dus op straat al worden ingezet, om bij te dragen aan de handhaving van alle maatregelen vanwege het coronavirus.

Verlengde arm
Op dit moment zijn er binnen de gemeente nog geen camera-auto’s. Er zijn wel scanauto’s die de afdeling Parkeervoorzieningen gebruikt. Deze auto’s maken foto’s van de kentekens. De camera-auto is in Nederland ook nog niet eerder ingezet bij een toezichthoudende organisatie. Volgens de gemeente is de privacy van bewoners met deze inzet niet in het geding. Op dit moment hangen er door heel Rotterdam al camera’s. De video-auto’s zijn een verlengde arm daarvan.

Gedeeld

Geef een reactie