Beveiliging nieuws

Onze partners

SmartSD

BHVcertificaat.online

Regio Control Veldt

OSEC

Hikvision

EAL

Bosch Security Systems

PG Security Systems

Add Secure

Brivo

Paxton

Milestone

CSL

Crown Security Services

SOBA

Traka ASSA ABLOY

HD Security

G4S

Dahua

Optex

Koninklijke Oosterberg

SMC Alarmcentrale

GFT

Ajax Systems

Multiwacht

Eizo

ARAS

Bydemes

20face

Gold-IP

MPL

Advancis

VAIBS

DZ Technologies

Eagle Eye Networks

CardAccess

CDVI

VBN

Akuvox

Unii

ASSA ABLOY

2N

i-Pro

Genetec

Alphatronics

Alarm Meldnet

Lobeco

Nimo Dog Security

NIBHV

Secusoft

De Beveiligingsjurist

Nenova

VideoGuard

VVNL

NetworxConnect

Seris

ASIS

JMB Groep

VEB

Securitas

Masset Solutions

IDIS

Service Centrale Nederland

Top Security

Hanwha Vision Europe

Kiwa

Centurion

Explicate

Connect Security

Dero Security Products

Oribi ID Solutions

RoSecure

Sequrix

Avigilon Alta

Paraat

HID

SmartCell

Trigion

Uniview

ADI

Seagate

Nimo Drone Security

RTL Nieuws constateert veel misstanden bij politieverhoren

27 augustus 2021
Redactie
18:37

Volgens RTL Nieuws gaat er veel mis tijdens politieverhoren. Zo zouden de verhoorders vooral uit zijn op een bekentenis, ook als daarmee niet de waarheid op tafel komt. Ook ontbreekt het verhoorders aan vakkennis en ervaring. RTL Nieuws baseert zich op honderden documenten van de politie.

Ondeugdelijke verhoren hebben in het verleden geleid tot valse bekentenissen, stelt RTL Nieuws vast. Ook zouden door ondeskundigheid verdachten zijn vrijgekomen, terwijl zij later wel schuldig bleken te zijn. Uit documenten van de politie zou blijken dat rechercheurs elkaar op taart trakteren, als zij een bekentenis hebben weten los te krijgen. Eerder zegde de politie toe aan verbetering van de verhoren te werken, maar daar zou weinig van terecht komen. Nieuwe wetenschappelijke inzichten worden niet toegepast. Regelmatig wordt een lijstje met standaardvragen afgewerkt en wordt niet doorgevraagd.

Lastig
Het verbeteren van de kwaliteit van de verhoren zou lastig zijn omdat sommige politiemensen denken dat ze het goed doen en hun zwakke punten niet herkennen. Het verhoren van verdachten wordt aangeleerd op de Politieacademie aan de hand van de Handleiding Verhoor. Deze beschrijft welke verhoormethoden kunnen worden toegepast en hoe verhoorders te werk moeten gaan. Alleen mist het door een docent geschreven handboek volgens deskundigen een wetenschappelijke onderbouwing. Het zou zelfs in strijd zijn met volgend jaar door de VN aan te nemen internationale richtlijnen. Zo raadt het een beloning voor de verdachte aan als diens bekentenis overeenkomt met verzameld bewijsmateriaal. Volgens een hoogleraar rechtspsychologie krijg je dan niet de waarheid, maar iets waarvan de verhoorder denkt dat het de waarheid is.

Ten onrechte veroordeeld
De politie stelt dat de kwaliteit van verhoor over het algemeen op orde is, maar geeft toe dat het beter kan en dat dagelijks aan verbeteringen wordt gewerkt. De Politieacademie ontkent dat hun leermethode in strijd is met internationale richtlijnen. Wel heeft het instituut recent een nieuwe Handleiding Verhoor uitgebracht. Het is niet bekend of die werkelijk een verbetering vormt.
In het verleden zijn verschillende mensen ten onrechte veroordeeld, nadat zij onder zware druk een misdrijf hadden bekend dat zij niet hebben gepleegd. Bekende voorbeelden zijn zorgmedewerker Ina Post en Cees B. die verdacht werd van de Schiedammer Parkmoord. Er zijn de afgelopen jaren wel enkele verbeteringen doorgevoerd, zoals modernere verhoorkamers en het opnemen van gesprekken met kwetsbare verdachten. Ook mag sinds 2016 een advocaat aanwezig zijn bij het verhoor.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Seagate

Videoguard

Suricat

MPL

Wordt een partner