Beveiliging nieuws

Onze partners

De Beveiligingsjurist

Eagle Eye Networks

Sequrix

PG Security Systems

Akuvox

CDVI

20face

Alarm Meldnet

Bosch Security Systems

Bydemes

Eizo

Unii

VAIBS

Advancis

Centurion

SmartCell

Paraat

ARAS

SmartSD

VBN

2N

Hanwha Vision Europe

VEB

G4S

GFT

Nenova

NetworxConnect

Dahua

Trigion

Seagate

Alphatronics

Traka ASSA ABLOY

DZ Technologies

Top Security

Add Secure

HD Security

ADI

Crown Security Services

SMC Alarmcentrale

ASIS

Lobeco

Ajax Systems

Kiwa

Masset Solutions

Connect Security

MPL

Regio Control Veldt

BHVcertificaat.online

VideoGuard

IDIS

Milestone

HID

Dero Security Products

ASSA ABLOY

Securitas

Nimo Drone Security

Hikvision

NIBHV

CardAccess

VVNL

Avigilon Alta

i-Pro

Nimo Dog Security

Brivo

Uniview

Seris

Optex

CSL

Multiwacht

Explicate

Genetec

SOBA

Secusoft

JMB Groep

EAL

RoSecure

Oribi ID Solutions

OSEC

Gold-IP

Koninklijke Oosterberg

Service Centrale Nederland

Paxton

Ruim 70% van de schuurtjes en kelderboxen slecht beveiligd

4 november 2020
Redactie
10:35

In de afgelopen 8 maanden, toen veel meer mensen dan gewoonlijk thuis werkten, namen de inbraken in schuurtjes en kelderboxen flink toe. Volgens de stichting Nationale Inbraakpreventie logisch, omdat deze ruimtes vaak slecht beveiligd zijn en er door het thuiswerken niet ongemerkt in de woning ingebroken kan worden.

Volgens Coen Staal, voorzitter van de stichting Nationale Inbraakpreventie is dat voor inbrekers een logische stap. “Ze zoeken altijd naar de zwakste schakel. Als veel mensen thuiswerken ligt een woonhuis minder voor de hand en dan proberen ze een schuurtje, berging of kelderbox, waar de mensen vaak minder zicht op hebben.” Slechts 30 procent van deze ruimten is beveiligd met goed deurbeslag (keurmerk SKG***, met cilindertrekbeveiliging), en slechts 1 op de tien heeft een bijzetslot. Staal: “We merken in de praktijk bovendien dat het vaak teveel moeite schijnt te zijn om twee sloten te sluiten. Dus het bijzetslot wordt meestal niet gebruikt. Jammer, want uit ons onderzoek blijkt dat de waarde van spullen in schuur of kelderbox soms oploopt tot wel 7.000 euro. Denk maar eens aan gereedschap en (elektrische) fietsen.”

Onvoldoende kennis
De voorzitter van de stichting zegt verder nog: “Maar al te vaak denken mensen ten onrechte dat een stevig slot wel voldoende zal zijn om een inbreker tegen te houden. Ons onderzoek onder 554 huishoudens geeft aan dat maar liefst de helft van de mensen denkt dat de beveiliging van hun schuurtje of kelderbox wel goed is. Maar dit is dus bij 70 procent niet het geval.”
De afgelopen 5 jaar zijn de aantallen inbraken en inbraakpogingen met meer dan 50 procent gedaald naar een niveau van onder de 40.000 per jaar. Dat houdt in dat er nog steeds elk uur vier à vijf – al of niet succesvolle – inbraken worden gepleegd. Men is door de reclamecampagne van de overheid (met het zwaailichtje “ik blijf het toch zeggen hoor!”) en de voorlichting over te nemen maatregelen op www.inbraakmislukt.nl wel steeds meer en betere maatregelen gaan nemen. Staal: “Was 5 jaar geleden slechts één op de vijf voordeuren en achterdeuren goed beveiligd, nu gaat dat al richting 60-70 procent. Maar de schuurtjes en kelderboxen blijven daar dus sterk bij achter.”

Cilindertrekbeveiliging
Bij cilindertrekken schroeft de inbreker een stalen schroef in de cilinder en plaatst er een cilindertrekker op, of een heel groot breekijzer. Daarmee wordt zoveel trekkracht via de schroef op de cilinder uitgeoefend, dat deze, op het zwakste stukje in het midden, afbreekt.
Door nu beslag te plaatsen dat is voorzien van een stalen plaatje over de cilinder – met slechts een gleuf voor de sleutel – kan de cilinder er niet meer uitgetrokken worden. De prijs van dit type beslag is ongeveer 60-80 euro.

Over de stichting Nationale Inbraak Preventie
De stichting Nationale Inbraak Preventie is een publiek-private samenwerking met als doel woningbezitters meer bewust te maken van goede inbraakpreventie, om daardoor bij te dragen aan het substantieel verlagen van het aantal inbraken en inbraakpogingen. Werd in 2012 bijna 92.000 keer ingebroken of een poging daartoe gedaan, in 2019 was dit gedaald tot onder de 40.000. De stichting organiseert tweemaal per jaar de Nationale Inbraakpreventie Weken, in mei/juni en november/december. Partners in de stichting zijn de bedrijven Nemef, Ring en Yale. Daarnaast werkt de stichting samen met het ministerie van Justitie en Veiligheid en met het Verbond van Verzekeraars.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Suricat

Seagate

MPL

Videoguard

Wordt een partner