Ruim tien miljoen subsidie voor ‘onkraakbaar internet’

Nederlandse onderzoekers krijgen van de EU ruim 10 miljoen euro subsidie om met een groep wetenschappers en bedrijven verder te werken aan een niet te kraken quantuminternet. Informatie daarop zou niet te onderscheppen zijn.

De onderzoekers en hightechbedrijven werken samen onder leiding van het Nederlandse bedrijf QuTech. Het beoogde eindresultaat is een zogenoemd quantuminternet dat stukken veiliger zou moeten zijn dan het ‘gewone’ internet. Dit omdat gebruik wordt gemaakt van quantumverstrengelingen. Als iemand probeert in te breken, raken de verstrengelingen beschadigd en wordt de data onbruikbaar. De zender en ontvanger merken dat ook, zodat zij weten dat iemand op hun data uit is.

Quantumcomputers
De onderzoekers verwachten dat hun nieuwe internet nodig zal worden als hackers over quantumcomputers gaan beschikken, want dan zullen huidige beveiligingssystemen niet meer voldoende bescherming bieden. Het quantuminternet blijft dan wel veilig. Op het moment zijn quantumverbindingen mogelijk tot 100 kilometer. Het onderzoek is er onder andere op gericht om die afstand te vergroten. Begonnen wordt met een Europees netwerk van quantumcomputers, die samen het nieuwe quantuminternet gaan vormen. Dit gaat al in 2020 Amsterdam, Delft, Den Haag en Leiden verbinden. Het zal echter nog meerdere jaren gaan duren voordat het quantuminternet ook voor ‘gewone’ mensen bruikbaar wordt.

Gedeeld

Geef een antwoord