Ruim veertien jaar cel voor moord op bestelling

Vijf leden van een Utrechtse liquidatiebende zijn in hoger beroep veroordeeld tot celstraffen tot veertien jaar en zes maanden. De straffen zijn fors hoger dan die de rechtbank eind 2016 uitsprak, zo maakt het Openbaar Ministerie bekend.

Het gaat om een bende die in 2015 is opgerold. Daarbij werden zestig pistolen en revolvers, negen handgranaten, 36 automatische wapens en grote hoeveelheden munitie aangetroffen. Al snel werd duidelijk dat de leden zich bezighielden met het plegen van moord op bestelling. De vijf die nu zijn veroordeeld, gaven leiding aan de organisatie en zorgden voor de voorbereiding van de bestelde liquidaties.

Hoger beroep
Eind 2016 veroordeelde de rechtbank in Amsterdam de verdachten tot gevangenisstraffen van zeven en acht jaar. Relatief lage straffen, omdat de rechtbank geen bewijs zag voor concrete moorden of plannen daartoe. Daarom werden de criminelen alleen veroordeeld wegens het leiden van een organisatie die het plegen van liquidaties als doel had. Reden voor het OM om in hoger beroep te gaan. In januari werden straffen tot 17 jaar geëist. Volgens het gerechtshof staat vast dat de vijf mannen betrokken waren bij het voorbereiden van moorden en dat zij daarom een hogere straf verdienden. Het was onder andere gebleken dat zij hun doelwitten volgden, observeerden en vastlegden op foto en film.

Gedeeld

Geef een reactie