Beveiliging nieuws

Onze partners

VVNL

GFT

Seagate

Avigilon Alta

Nenova

Traka ASSA ABLOY

Brivo

Add Secure

2N

Top Security

ASIS

DZ Technologies

Advancis

Secusoft

Bydemes

BHVcertificaat.online

i-Pro

HD Security

CSL

SmartCell

Dahua

OSEC

Connect Security

Bosch Security Systems

ASSA ABLOY

NetworxConnect

Masset Solutions

Unii

Lobeco

Hanwha Vision Europe

Ajax Systems

IDIS

Oribi ID Solutions

Regio Control Veldt

ARAS

Multiwacht

Eizo

VBN

De Beveiligingsjurist

Genetec

Nimo Drone Security

Alarm Meldnet

PG Security Systems

CardAccess

NIBHV

G4S

Sequrix

CDVI

Service Centrale Nederland

Crown Security Services

Alphatronics

Centurion

EAL

Securitas

Gold-IP

Paraat

HID

SmartSD

Koninklijke Oosterberg

RoSecure

Explicate

VEB

SMC Alarmcentrale

MPL

SOBA

Trigion

Uniview

Dero Security Products

VAIBS

Seris

Akuvox

20face

Nimo Dog Security

Eagle Eye Networks

Hikvision

ADI

Milestone

Kiwa

JMB Groep

Optex

VideoGuard

Paxton

Russische hackers braken in bij Nederlandse politie

8 juni 2021
Redactie
05:25

Een Russische groep hackers zou er in 2017 in geslaagd zijn om in te breken op een server van de Nederlandse Politieacademie. Dat schrijft de Volkskrant op basis van vier anonieme bronnen. De hack werd ontdekt door de AIVD en houdt mogelijk verband met het onderzoek naar de ramp met de MH17.

Het zou volgens de bronnen gaan om de hackersgroep Cozy Bear, die banden heeft met de Russische veiligheidsdienst SVR. Die wist via een slecht beveiligde server van de Politieacademie het netwerk van de Nationale Politie binnen te dringen. Pas na enige tijd ontdekte de AIVD het lek, waarna er volgens de Volkskrant grote paniek uitbrak. Gevreesd werd dat er essentiële informatie was gestolen met betrekking tot het onderzoek naar de ramp met de MH17, dat toen in volle gang was. Maandag begon in de rechtbank op Schiphol de inhoudelijk behandeling van het proces tegen drie Russen en een Oekraïner die ervan verdacht worden het toestel uit de lucht geschoten te hebben.

Complexiteit
Volgens de Volkskrant is niet bekend of en wat voor gegevens gestolen zijn. Besloten werd om het lek zo snel mogelijk te dichten en niet eerst onderzoek te doen, naar waar de hackers mogelijk opzoek waren. Dat zou vanwege de complexiteit van het politienetwerk te lang gaan duren, waardoor mogelijk nog meer informatie gestolen zou worden. Al snel na de ontdekking zijn de politiesystemen op aandrang van de AIVD van meer monitoringmogelijkheden voorzien en is een Security Operations Center (SOC) opgetuigd.
De hack van de politiesystemen was niet de enige actie van Rusland om het onderzoek naar de MH17 te dwarsbomen. Er zou beïnvloeding via sociale media plaatsvinden, evenals diefstal van onderzoeksgegevens. Verder wordt Rusland ervan verdacht de bij het onderzoek betrokken landen te bewerken en andere instanties te hebben gehackt. Systemen van de politie en het OM werden verschillende malen aangevallen, er werden phishingmails verstuurd en Russische hackers reden in een auto vol apparatuur rond in de buurt van het Landelijk Parket in Rotterdam, aldus de Volkskrant.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Seagate

MPL

Suricat

Videoguard

Wordt een partner