Rutte op NSS in Washington: ‘meer geld nodig voor veiligheid’

Het is volgens premier Rutte overduidelijk dat er meer moet worden gedaan aan de veiligheid en dat hieraan meer geld moet worden besteed. Ook moet volgens hem de wetgeving worden aangescherpt. Dat zij hij tijdens de Nuclear Security Summit in Washington, aldus Elsevier.

“Er moet meer aan veiligheid worden gespendeerd”, zei Rutte gisteren in Washington tijdens een gesprek met studenten van de American University. Hij is in de Amerikaanse hoofdstad voor de Nuclear Security Summit, die in 2014 nog in Den Haag plaatsvond. Daar worden afspraken gemaakt om onder meer nucleair terrorisme te voorkomen.
Als de wetgeving wordt aangescherpt, kan dat volgens Rutte betekenen dat de privacy hierdoor in sommige gevallen in het geding komt. “We moeten constant kijken naar de balans.” Verder vindt Rutte dat de Europese inlichtingendiensten beter en sneller moeten samenwerken. Hij hoopt dat op dit vlak nog een aantal stappen gezet kunnen worden tijdens het halfjaarlijkse Nederlandse voorzitterschap van de EU. De regering heeft intussen een deel van de oorspronkelijke bezuinigingen op de ministeries van Veiligheid en Justitie en Defensie teruggedraaid. De Kamer dringt, na de aanslagen in Brussel, aan op extra geld voor Veiligheid & Justitie en alle politieke partijen eisen dat de financiële tekorten bij de politie ongedaan worden gemaakt.

Gedeeld

Geef een reactie