Samenleving volgens expert weerloos tegen terreurdrones

De westerse samenleving is vrij weerloos tegen een vijandige drone-aanval. Dat zei drone-expert en onderzoeker Kay Wackwitz van Drone Industry Insights tijdens een bezoek aan de RAI, waar een beurs plaatsvindt over professioneel gebruik van drones.

Geschat wordt dat in Europa de komende vijf jaar zo’n tien miljard euro wordt uitgegeven aan drones. De omzet in deze sector stijgt snel, maar nog sneller stijgt het bedrag dat jaarlijks wordt uitgegeven aan maatregelen om drones te detecteren en te bestrijden. Toch is ondanks alle veiligheidsmaatregelen en het goede werk van inlichtingendiensten nog weinig te doen tegen de dreiging van drones, aldus Wackwitz. Volgens deze expert is de westerse samenleving weerloos tegen een vijandige drone-aanval met bijvoorbeeld explosieven. “Het is een digitale race tegen de klok. Tegen elke dreiging is wel iets te bedenken, maar terroristen, criminelen en spionnen zitten nooit stil. Je kan niet alles 24/7 beveiligen. Denk aan mensenmassa’s, ambassades en vitale infrastructuur”, vertelde hij tegenover De Telegraaf.

Topprioriteit
Ook de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) erkent het probleem. Drones worden steeds groter, professioneler en makkelijker verkrijgbaar. Daardoor neemt het aantal veiligheidsincidenten volgens de NCTV drastisch toe. De risico’s worden op het moment gedetailleerd in kaart gebracht, er wordt integraal beleid ontwikkeld en er is een campagne in de maak om het publiek alert te maken en te motiveren om verdacht gedrag met drones te melden. Verder wordt zoveel mogelijk kennis met deskundigen gedeeld om drones te detecteren, te identificeren en zo nodig uit de lucht te halen. Wackwitz zegt hier niet gerust op te zijn. Volgens hem is het wachten op een rampzalige klap. Maar hij roemt ook de voordelen van drones. Ze kunnen goede diensten bewijzen bij toezicht en hulpverlening en ook de commerciële mogelijkheden zijn talrijk. De Europese Commissie verwacht dat er over drie jaar wereldwijd 45 miljoen professionele drones in gebruik zijn. Dat vereist volgens Wackwitz certificering en uniforme regelgeving, waarbij veiligheid topprioriteit heeft.

Gedeeld

Geef een reactie