Schade WhatsApp-fraude in twee jaar met factor 60 gegroeid

Volgens de Fraudehelpdesk is de schade door zogenoemde WhatsApp-fraude gestegen van 4200 euro in 2016 tot maar liefst 257.000 euro vorig jaar. Het gaat dan om mensen die denken een berichtje te krijgen van een bekende met het verzoek om snel wat geld over te maken.

Het is niet eenvoudig om te frauderen via WhatsApp. Vaak gaat er een traject van ‘social engineering’ aan vooraf. Vervolgens doet de crimineel zich voor als een familielid of vriend van het slachtoffer met de mededeling dat hij dringend geld nodig heeft. Dat er een ander nummer wordt gebruikt komt dan zogenaamd omdat de telefoon is gestolen. Het komt geloofwaardig over als een goede profielfoto wordt gebruikt, die bijvoorbeeld van Facebook is gekopieerd. In 2018 werden 122 van dergelijke voorvallen bij de Fraudehelpdesk gemeld, waarbij de criminelen in totaal 257.000 euro wisten buit te maken. In 2017 was de schade nog 20.000 euro en waren er twaalf slachtoffers. In 2016 werd deze vorm van criminaliteit voor het eerst gemeld door twee slachtoffers die samen 4200 euro verloren.

Handig
De fraudeurs kennen de situaties van hun slachtoffers en spelen daar handig op in. De smoes met de gestolen telefoon is om het andere nummer te verklaren, maar ook om aan te geven waarom via WhatsApp wordt gecommuniceerd en waarom niet teruggebeld kan worden. Lang niet iedereen trapt er in. In 2017 kreeg de Fraudehelpdesk 47 meldingen. In ‘slechts’ twaalf gevallen was er sprake van schade. Vorig jaar werd WhatsApp-fraude 654 keer gemeld en ging het in 122 gevallen om personen die geld hadden verloren. Vooral in december zijn de oplichters bijzonder actief. De Fraudehelpdesk ziet over de hele lijn een forse stijging en waarschuwt mensen om extra voorzichtig te zijn als via sociale media om geld wordt gevraagd. Even het echte telefoonnummer van het betreffende familielid bellen kan de nodige helderheid verschaffen. Ook kan geprobeerd worden om via WhatsApp terug te bellen.

Gedeeld

Geef een reactie